Събота, 08 Август 2020

Неделя, 08 Септември 2019 12:42

Колко важен е ресорът "Образование и култура" в ЕК?

Подобно решение е по-скоро разочарование за София. Премиерът Бойко Борисов вече заяви предпочитание към ресора „Цифров единен пазар и киберсигурност“. ... За Мария Габриел това прилича повече на понижение. Тя получава т.нар. „младши“ комисарски пост. Не може да се отрече, че скромната й автобиография и не предполага повече, коментира от Брюксел Георги Готев.

Автор: Георги Готев, EUelectionsBulgaria.eu*

По всичко личи, че българката Мария Габриел ще получи ресора за образованието, културата, младежта и спорта в новата ЕК, който досега се заемаше от най-невидимия измежду всички комисари - унгарецът Тибор Наврачич. Първата индикация дойде по време на посещението на Урсула фон дер Лейен в България на 29 август. Новоизбраният председател на Комисията изненадващо похвали България за увеличението на учителските заплати, което породи предположения, че това ще е ресорът на бъдещия български еврокомисар.

Подобно решение е по-скоро разочарование за София. Премиерът Бойко Борисов вече заяви предпочитание към ресора „Цифров единен пазар и киберсигурност“. Впрочем, Генералната дирекция EAC (Образование и култура), която е пряко подчинена на комисаря по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, е тясно свързана и с комисаря, отговарящ за единния цифров пазар. Но за Мария Габриел това прилича повече на понижение. Тя получава т.нар. „младши“ комисарски пост. Не може да се отрече, че скромната й автобиография и не предполага повече.

Генералната дирекция за образованието и културата всъщност си има генерален директор, а комисарят над него има по-скоро изкуствени функции. В 10-те си основни приоритета Комисията „Юнкер“ така и не успя да придаде подобаващо значение на образованието и културата. В приоритетите на Комисията за 2018 г. думите „образование“, „култура“, „младеж“ и „спорт“ не се споменават нито веднъж, (за разлика от думата „цифров“, която се появява общо 12 пъти). Няма как да се отрече и фактът, че липсва значимо общо законодателство на ЕС в тази област.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Може би идеите на Урсула фон дер Лайен в тази област ще са различни. Но това е малко вероятно, като се има предвид, че структурата на бъдещия й екип изглежда много консервативна, подобно на предходната. От страна на Европейския парламент, работата на Комисията се контролира от комисията по култура (образование и култура), председателствана от Сабин Верхен (ЕНП, Германия). Сред членовете й са българските евродепутати Асим Адемов (ДПС, „Обнови Европа“) и Андрей Слабаков (ВМРО, ЕКР). При изслушването не се очертават кой знае какви проблеми – Габриел ще се подготви добре. 

* Георги Готев е сред най-влиятелните журналисти в Брюксел и още преди седмица прогнозира, че България най-вероятно ще получи ресора "Образование и култура" в новата ЕК.

източник и превод: Гласове

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 08 Септември 2019 12:42
  Нинова: Публичните обиди и нападки ни сриват

  Започва дискусията на закона за Северозапада, информира червеният лидер

 • Неделя, 08 Септември 2019 12:42
  Десислава Танева нагла до безобразие: Записът е изваден от контекста

  Кoнкрeтнитe рeзултaти oт прoвeркитe зa злoупoтрeби при пoдпoмaгaнeтo нa зeмeдeлcки прoизвoдитeли ca публични и ce изпрaщaт нa eврoкoмиcиятa, кaтo при липca нa кoнтрoл нa нaциoнaлнo рaвнищe eвeнтуaлeн oдит oт EК дeйcтвитeлнo би пocтaвил пoд въпрoc цялaтa мяркa.

 • Неделя, 08 Септември 2019 12:42
  По вариант 2 пишат зрелостниците днес на втората матура

  Върху вариант 2 ще пишат днес зрелостниците, които се явяват на втория задължителен държавен зрелостен изпит по избор.

  Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката, като той ще важи за всичките 13 учебни предмета, по които днес се явяват зрелостниците на втората матура.

Оставете коментар