Петък, 22 Ноември 2019
Вторник, 10 Септември 2019 16:34

АИКБ поиска от прокуратурата проверка на свободния пазар на електроенергия

Според работодателската организация през последната година спекулативният ръст на цените на електроенергията нанася сериозни щети върху българската индустрия

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на свободния пазар на електроенергия за нерегламентирани сделки и извършени престъпления на енергийната борса. Това стана ясно след проведена официална среща между представители на работодателската организация и главния прокурор. Според АИКБ през последната година спекулативният ръст на цените на електроенергията нанася сериозни щети върху българската индустрия, като влошава конкурентоспособността й на международните пазари, допълнително оскъпява стоките и услугите в страната, забавя ръста на доходите.

„Категорично мога да заявя, че високата цена на електроенергията на борсата се дължи на злоупотреба с господстващото положение (пазарна концентрация) на група компании, които медиите свързват с едно лице и тенденциозното бездействие от страна на лица с управителни функции в Български енергиен холдинг, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и др.“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Той припомни, че през месец юли т.г. на платформата „Ден напред“ е имало дни, в които средната цена за 1 MWh базова мощност е била най-скъпата в цяла Европа, като в някои дни стойността й е между два и три пъти по-висока от средната за ЕС. Заради спекулативния ръст и нерегламентираните сделки АИКБ и Асоциация на организациите на българските работодатели са сезирали Министерство на енергетиката, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Прокуратурата и Европейската комисия.

По време на срещата АИКБ запозна главния прокурор и с „най-масовата кражба“ в България - злоупотребите при издаване на болнични листове. Според организацията въведената през 2010 г. практика първите три дни болнични да се поемат от предприятията облекчава измамите, тъй като работодателите не разполагат с механизъм за контрол.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Данните за последните три години сочат, че има общ ръст на броя на издадените болнични листове, като около празнични и почивни дни издаването им се увеличава с близо 1/3. Най-много болнични листове спрямо наетите работници и служители се издават в Стара Загора, Кюстендил, Ямбол, Перник и Габрово. Следват Пловдив, Враца, София, Благоевград и Велико Търново. Най-сериозен ръст за периода 2016-2018 г. е отчетен в София-област и София-град - съответно 12,64% и 9,42%. След тях се нареждат Шумен, Ямбол, Пловдив, Русе и Враца. Данните на НОИ също показват сериозно увеличение на разходите за временна нетрудоспособност, след като на годишна база стойността на изплатените от НОИ болнични е над 550 млн. лв. За последните три години има констатирани близо 10 000 нарушения (отменени болнични листове) и само 20 наказания.

В тази връзка АИКБ предлага, по примера на редица страни от ЕС, първите три дни от отпуска за временна нетрудоспособност да не се плащат нито от предприятието, нито от осигурителния институт.

източник: Нова ТВ

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 10 Септември 2019 16:34
  Кой източи язовир „Студена“? Докато перничани протестират и настояват за отговори, властите все още търсят причини и решения

  Ако няма интензивни валежи до март, Перник остава на воден режим. Това заяви новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев.

  Прокуратурата се е самосезирала, паралелно със сигнала на Владимиров, обединили са ги в един общ сигнал. „За тази една седмица, в която активно се занимавам с водния проблем, видях редица притеснителни факти от подценяване на цялата тази ситуация. Аз не искам да бъда разследващ орган, но искам органите, които могат да установят евентуално причини, които имат по-различен характер, да се задействат. Фактите са известни на всички“, коментира кметът на Перник пред БНР.

  Още от началото на годината имаме много намалял приток на яз. "Студена", но оттокът е една константна величина от над 2 млн. кубика всеки месец.

  Месеци наред оттокът от язовир "Студена" е надвишавал многократно притока и въпреки това, до началото на ноември водоподаването за промишлеността не е било спряно. Многобройните и зачестяващи аварии, амортизираната водопреносна мрежа и загубите, достигащи до 60-65%, имат своя дял в създалата се ситуация.

 • Вторник, 10 Септември 2019 16:34
  Сотир Цацаров: Ще събудя КПКОНПИ от състоянието, в което е

  КПКОНПИ има потенциал и по някакъв начин мога да допринеса тя да получи това място, което ѝ отрежда закона

 • Вторник, 10 Септември 2019 16:34
  Управляващите предлагат Цацаров за председател на КПКОНПИ

  Той ще завърши мандата на Пламен Георгиев, който изтича през 2024 г.

Оставете коментар