Четвъртък, 28 Май 2020

Събота, 14 Септември 2019 10:05

Донорите на бъбреци – роми от София и Монтана

Нуждаещите се от трансплантация плащали към 50 хиляди евро на ОПГ, донорите получавали до 7 хиляди евро

Четири са обвиняемите, а общо 10 са установените донори и реципиенти по разкритата схема за трафик на органи. Организираната престъпна група се е състояла от двама членове и двама ръководители, съобщи Специализираната прокуратура.

От София и Монтана са ромите, които са ставали донори на бъбреци за трансплантации в Турция. Преди дни Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха престъпна група за търговия с човешки органи.

Донорите са получавали между 5000 и 7000 евро за дарен бъбрек. Изследванията за съвместимост се правели в конкретна лаборатория у нас и едва след това се създавало организация за пътуване към Турция. Членовете на престъпната група били безработни, но водели луксозен начин на живот, показва разследването.

Членовете на групата са с българско гражданство, а четвъртият е и с турско. Те имали и криминални регистрации за различни престъпления. Засега не са установени всички трансплантирани с осигурени органи от български донори. Чакащите за бъбрек са плащали до 50 000 евро на групата, която е набирала донорите. Главните организатори са арестувани на границата с Турция.

Членовете - трима мъже и жена, работели от февруари т. г. Трансплантациите се извършвали в Турция "законно", като на донорите се издавал и фалшив паспорт, с който да се докаже, че е роднина на рецепиента.

В схемата турският гражданин осигурявал връзката с болницата. Изготвяли са истински и неистински международен паспорт. Истинският се е използвал от донорите при представянето му на служителите на ГКПП, а неистинските на служителите в турската болница. Всичко това е с цел да се докаже роднинска връзка между донор и реципиент. Представяли са се и легализирани и преведени удостоверения за установяване на родствени връзки.

Според турското законодателство донор може да бъде лице, което е роднина до трета степен и това е сред основните причини дейността на групата да се е осъществявала точно там. Ръководителите на групировката водели донорите в определена лаборатория на територията на България,където се извършвали кръвни тестове. Това се е правело с цел да съвпадат кръвните групи между донора и реципиента. След това се е запазвал час в турска болница при определен лекар. На уговорената дата ръководителите на групата лично транспортирали донора и реципиента в Турция

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар