Четвъртък, 02 Юли 2020

Сряда, 18 Септември 2019 10:04

Кирил Ананиев: Ако изпълнят искането на сестрите, заплатите им ще са по-високи от на лекарите

"Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците", заяви пред bTV здравният министър Кирил Ананиев

Според него такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници.

"Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите", заяви Ананиев и отбеляза, че неговата работа е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения.

Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели, каза още здравният министър, който е категоричен, че това не е "прехвърляне на топката", както го обвиняват протестиращите. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Ананиев, който е категоричен, че това "не е прехвърляне на топката", както го обвиняват някои от протестиращите здравни работници. "Всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори", заяви здравният министър, който се изправя и пред протест на пациентите, нуждаещи се от белодробни трансплантации.

"Добрата новина е, че направих предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа - в САЩ, Русия, Украйна и Китай", разкри министър Ананиев. Неговата надежда е, че промяната ще мине обществено обсъждане и до две седмици ще бъде реалност

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 18 Септември 2019 10:04
  Лекарите във Велинград с колективна оставка заради хаоса около коронавируса

  Eдинcтвeнa бoлницa в рaйoнa cмe, нямaмe нитo кaдрoви пoтeнциaл, нитo уcлoвия зa cпaзвaнe нa caнитaрнo-хигиeннитe мeрки, припoмнят нa държaвнитe инcтитуции мeдицитe

 • Сряда, 18 Септември 2019 10:04
  Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

  Премиерът: Демокрацията е за дисциплинираните.

  Няма да въвеждат нови строги мерки;

  При неспазване, затварят отново стадионите за публика;

  Борисов за епидемията: Не само, че не ни отмина, а ни заля;

  Удължаване до 15 юли на извънредната епидемична обстановка в страната. Това прие кабинетът на своето редовно заседание по предложение на здравния министър Кирил Ананиев.

  "Поразредете се малко, за да мога да говоря. Да има два метра дистанция", обяви Борисов в началото на заседанието. Той влезе в залата с маска, с такива бяха и министрите.

 • Сряда, 18 Септември 2019 10:04
  Шефът на РЗИ-София: Българинът спря да се страхува и забрави за трите „Д“

  „Не може да се каже, че сме изпуснали положението. И СЗО, и правителството, и Щабът – постоянно казваха, че ние трябва да се научим да живеем с вируса. Българинът обаче сметна, че вирусът изчезна и спря да се страхува от коронавируса. Той обаче продължава да е в България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва”.

Оставете коментар