Сряда, 12 Август 2020

Понеделник, 23 Септември 2019 20:10

Фалитът на "Томас Кук" ще засегне и българския туризъм

Лондон прибира за своя сметка 2500 британски туристи на почивка у нас, съобщи министър Ангелкова

Най-старият туроператор в света „Томас Кук“ (Thomas Cook) обяви фалит, оставяйки стотици хиляди почиващи по света и предизвиквайки най-големите мирновременни усилия за репатриране в британската история. Фалитът може да засегне и българския туризъм. Това ще стане, ако повече от половината гости в даден хотел са клиенти на компанията и има неуредени плащания, каза за „Хоризонт“ Бранимир Миланов – председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той уточни, че хотелите сами се договарят с туроператорите.

Щетите за българския туризъм ще са в две направления, заяви пред „Хоризонт“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов: 

"Фалитът на бритарския туроператор ще предизвика цунами в туризма". Според него „Томас Кук“ има значителни задължения към български хотелиери, а освен това няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания до края на сезона. Драганов посочи още, че авиокомпанията извършва значителен дял от летните чартърни полети до Варна и Бургас.

„Всеки хотел индивидуално се договаря с туроператора, с онлайн платформи, с корпоративни клиенти. В зависимост от това какъв е процентът на договореност с туроператора, разбира се в частност, да речем случаят с „Томас Кук“, съответно ще има или няма да има някакви последствия за него. Още повече, че договорите са съвсем индивидуални, възможно е някъде разплащанията да са приключили, някъде да има и възможност някой да не си е получил парите“, обясни Бранимир Миланов.

По-късно днес министърът на туризма Николина Ангелкова даде брифинг във връзка с фалита на „Томас Кук“ и съобщи, че ще се срещне във вторник с български хотелиери, за да изясни очакваните щети.

Ангелкова съобщи, че около 2500 британски туристи, чиято почивка в България е уредена чрез „Томас Кук“, ще бъдат върнати обратно в родината си за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване.

„Това ще бъде изцяло за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд „Атол“, като и днес очакваме два полета - в 19,00 и 23,00 часа от летище Бургас, да бъдат изпълнени към Обединеното кралство. На единия има може би около 180, на другия 175 пътника“, каза тя.

Ангелкова потвърди, че „Астрал холидейс“ е посредникът, който работи с компанията за България. И посочи, че туристите, които „Томас Кук“ води у нас през лятото, са между 350 000 и 450 000.

Британският туроператор фалира, след като в последната минута се провалиха на преговорите да бъде спасен. Правителството в Лондон увери, че ще бъдат организирани полети, с които да се приберат 150-те хиляди британски туристи по целия свят, включително от български черноморски курорти.

В момента „Томас Кук“ управлява хотели, курорти и авиолинии в 16 страни, използвани он 19 млн. души годишно. В момента около 600 000 нейни клиенти са в чужбина, принуждавайки правителства и застрахователи да координират огромна операция по прибирането им.

Фалитът ще доведе до закриването на 22 000 работни места по света, 9000 от които във Великобритания.

Около 50 000 туристи са заседнали в Гърция, главно на островите. От гръцкото министерство на туризма предвиждат силен трус в бранша в южната ни съседка.

Туристите, основно британски, почиваха на островите Закинтос, Кос, Корфу, Скиатос и Крит, посочва официалният гръцки представител. „Основният приоритет сега е да ги върнем у дома“, заяви неназован гръцки представител.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Испанският летищен оператор Aena пък обяви, че са били анулирани 46 самолетни полета на туроператора „Томас Кук“. Половината от полетите са имали като дестинация испански летища, докато останалите е трябвало да отпътуват от Испания, заяви говорител на AENA.

Шеф на турската хотелиерска федерация заяви, че фалита на „Томас Кук“ може да коства между 600 до 700 хиляди по-малко туристи годишно в Турция. В интервю за Ройтерс шефът на Федерацията на турските хотелиери Осман Айик каза, че в момента в Турция има 45 000 туристи, които са дошли от Обединеното кралство и останалата част на Европа посредством "Томас Кук".

Фалиралият британски туроператор заяви, че в момента около 140 000 души пътуват с германските филиали на компанията, като още 21 000 имат резервации да заминат в понеделник и вторник.

Германски правителствен служител посочи през уикенда, че задължителната застраховка трябва да покрива нуждите на репатриране на повечето германски пътници, ако те бъдат засегнати от срива на "Томас Кук".

В дългосрочен план този фалит може да засегне и туристическите сектори в най-големите дестинации на компанията, такива като Испания и Турция, да остави без работа доставчиците на гориво и да доведе до принудително затваряне на стотиците туристически агенции във Великобритания.

„Томас Кук“ натрупа през последните години дългове за 1,7 млрд. паунда (около 2,1 млрд. долара).

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар