Понеделник, 01 Юни 2020

Вторник, 24 Септември 2019 16:45

Русия ратифицира Парижкото споразумение за климата

Русия отхвърли съмненията и се присъедини към Парижкото споразумение

След години на отлагане, Русия, четвъртият най-голям производител на парникови газове в света, официално ратифицира Парижкото споразумение за климата, което подписа през 2016 г. Това показва, че гледната точка на президента Владимир Путин по отношение на климатичните промени еволюира, и той иска правителството му да прави повече по въпроса.

Путин никога не е отричал напълно климатичните промени. По-скоро дълго време не ги приемаше достатъчно сериозно. По време на климатична конференция през 2003 г., той подхвърли шеговито, че на Русия вероятно би било от полза малко по-топло време, така че хората да харчат по-малко за кожени палта и зърнените реколти да са по-големи. Той обаче отбеляза и че определени райони от страната все по-често биват застигани от екстремни метеорологични явления, и че е „възможно глобалната климатична промяна“ да доведе до големи щети.

Каквото и друго да може да се каже за руския президент, той не e човек, който игнорира твърдите данни и статистиките – а такива има предостатъчно. В най-скорошния си годишен климатичен доклад, национална метеорологична служба отбелязва, че средните температури в Русия са се увеличавали с 0.47% по Целзий на всеки десет години между 1976 и 2018 г. – което е със 150% по-бързо от глобалния темп. Путин цитира тази изненадваща статистика няколко пъти тази година, за последно през юли. „Увеличаването на производството и потреблението на енергия по традиционните способи неизбежно означава нови рискове и по-нататъшни климатични промени“, заяви той. Това лято изключително тежките пожари в Сибир доведоха до загуба на горски масиви с размерите на Австрия.

В същото време, прагматикът Путин се притеснява от неспособността на Русия да се отърси от зависимостта си от изкопаемите горива. Предвид това че Европейският съюз, най-големият пазар за руско гориво, възнамерява рязко да намали въглеродните емисии, тази зависимост се превръща в спирачка за икономическото развитие. Публикуван миналата година доклад на руския икономист Игор Макаров и двама сътрудници от Масачузетския технологичен институт, изчислява, че ако всички страни изпълнят заложените в Парижкото споразумение цели за намаляване на емисиите, руският икономически растеж ще спада с 0.2-0.3% годишно.

През последните години руската администрация се размотаваше за ратификацията на Парижкото споразумение. Специалният президентски представител по въпросите на околната среда, Сергей Иванов, каза по-рано тази година, че Русия трябва да ратифицира договора само след като получи надеждни данни колко въглероден диоксид може да бъде абсорбиран от горите ѝ. Властите планират да получат такива данни до 2020 г. Това вероятно е било само претекст: мнозина в Русия, включителнo влиятелната индустрия с изкопаеми горива, настояват, че президентът на САЩ Тръмп е действал в интерес на щатската индустрия, когато изтегли страната си от споразумението.

Путин изглежда е отхвърлил тези аргументи. Този понеделник, в който се състоя среща по въпросите на климата в ООН, руският министър-председател Дмитри Медведев подписа резолюция, която според официалния уебсайт на правителството отменя необходимостта от парламентарна ратификация. Това означава, че от днес Русия е обвързана със споразумението.

Като се има предвид реално колко малко изисква Парижкото споразумение от подписалите го страни (позволено им е да определят собствения си принос на основа на целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса до края на века), то Русия няма защо да се притеснява от свързаните с това разходи. Когато Москва подписа споразумението, обеща да поддържа емисиите на парникови газове на 75% от нивата от 1990 г. Тази цел е лесна за постигане след срива на съветската индустрия през 90-те. По отношение на емисиите на въглероден диоксид, Русия наистина се справя по-добре от Германия, да не говорим за трите най-големи производители – Китай, Индия и САЩ.

Това обаче не означава, че днешна Русия спомага за опазване на климата. Според Climate Action Tracker, изследователски проект, подкрепян от германското министерство на околната среда, Русия е една от най-изоставащите страни в света по отношение на мерките за намаляване на емисиите. Символичното присъединяване към Парижкото споразумение само по себе си няма да промени нищо. В крайна сметка само две големи страни – САЩ и Турция – все още не са го ратифицирали.

Решението на Путин да сложи край на колебанията и да присъедини страната към споразумението обаче вероятно не е само символична стъпка: това е сигнал, че Кремъл приема все по-сериозно заплахата. Това няма да се приеме добре от индустриалните лобисти, които възразяват срещу въвеждането на такси за емисиите на парникови газове. Очаква се до края на годината руският парламент да разглежда нов правителствен законопроект за емисиите, който вероятно съдържа някои неприятни изненади за енергийната индустрия, особено електроцентралите, използващи въглища. Русия определено има пространство за намаляване на емисиите. Според консултантската фирма Enerdata, тя е втората най-енергоемка икономика в света – след съседна Украйна.

Руските власти ще се опитат да постигнат набор от цели за намаляване на зависимостта на страната от изкопаемите горива и подобряване на енергийната ефективност на икономиката. Дали тези намерения ще доведат до спад на вредните емисии, или ще се сведат само до нов данък за индустрията, е невъзможно да се прогнозира. Но ако не друго, поне възгледите на Путин за климатичните промени изглежда еволюират в правилната посока.

Леонид Бершидски, Bloomberg

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 24 Септември 2019 16:45
  Русия се стабилизира, успешно премина платото на пандемията

  Cитуaциятa c кoрoнaвируca в Руcия ce cтaбилизирa, cтрaнaтa уcпeшнo прeминa плaтoтo нa пaндeмиятa. Нaд пoлoвинaтa oт 85-тe фeдeрaлни рeгиoнa ca гoтoви пocтeпeннo дa вдигнaт прoтивoвируcнитe oгрaничeния, зaявявa "Извecтия".

 • Вторник, 24 Септември 2019 16:45
  Путин насрочи за 24 юни парада за Деня на победата

  "Безсмъртният полк" и военноморският парад ще са на 26 юли

 • Вторник, 24 Септември 2019 16:45
  Руският информационен център в София: Няма причина да приберем изложбата

  „Руcия нe прeдcтaвя двaмaтa coлунcки брaтя Кирил и Мeтoдий кaтo руcнaци и нe oтричa принoca нa Бългaрия“. 

  Тoвa кaзa зa БГНEC ръкoвoдитeлят нa нaпрaвлeниe „Oбщecтвeнa диплoмaция“ в Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър Кoнcтaнтин Пeeв, кoмeнтирaйки cъздaлoтo ce нaпрeжeниe пoкрaй излoжбaтa в РКИЦ – „Нaчaлoтo нa руcкaтa пиcмeнocт“, пo пoвoд 24 мaй и твърдeниeтo, чe cвeтитe брaтя ca рaзпрocтрaнили пиcмeнocттa тaм.

  „Първoтo чecтвaнe нa Кирил и Мeтoдий e в Руcия прeз 1863 г. Втoрoтo чecтвaнe ce явявa първo в Бългaрия прeз 1868 г. в Плoвдив.

  Тoй oтрeчe oбвинeниeтo, чe двaмaтa брaтя ce прeдcтaвят кaтo рeфoрмaтoри в излoжбaтa и пoтвърждaвa, чe тe ca cъздaтeли нa cлaвянcкaтa aзбукa. Въпрeки тoвa нa eдин oт нaдпиcитe пишe: „Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия“.

  „2018 г. нa връх Шипкa пaтриaрх Кирил прoизнece знaкoви думи, чe aкo я нямaшe Бългaрия и бългaрcкия нaрoд, кoитo ни дaдoхa прocвeтaтa, нaукaтa и прaвocлaвиeтo, oт тeзи зeми нямaшe дa бъдeм cвидeтeли нa днeшнa Руcия. Тoвa e тaкoвa oгрoмнo признaниe зa Бългaрия, зa прeдцитe, зa oнoвa мoщнo, изключитeлнo приcъcтвиe и дaн прeд cвeтoвнaтa културa, кoятo ниe нe cмe чувaли oт тaкaвa виcoтa“, пocoчи тoй.

  Пeeв нe мoжe дa cи oбяcни зaщo ce e cъздaлo тoвa нaпрeжeниe oкoлo eкcпoзициятa, кoятo щe мoжe дa ce види и в пoнeдeлник.

  „Ниe cъщo cмe изнeнaдaни“, зaяви прeдcтaвитeлят нa РКИЦ и дoбaви, чe бългaри , дoшли дa видят излoжбaтa, прeдлoжили дa я прибeрaт, нo тoй нe виждa причинa зa тoвa и пoкaни вceки, кoйтo иcкa дa я види, дa зaпoвядa и caм дa прeцeни дoкoлкo пoявилитe ce твърдeния ca вeрни.

  „Имa иcтинa, имa иcтoрия, и никoй нe мoжe дa я прoмeни“, кaтeгoричeн e Пeeв и дoбaвя, чe кaзaнoтo oт прeзидeнтa Румeн Рaдeв прeд пaмeтникa нa Cв. Cв. Кирил и Мeтoдий – чe Бългaрия e дaлa нa Руcия пиcмeнocттa, e aбcoлютнo вярнo.

  „Кoмeнтирaх иcтoричecкaтa рoля нa бългaрcкaтa aзбукa oщe минaлaтa гoдинa oт трибунaтa нa Пeтeрбургcкия икoнoмичecки фoрум в приcъcтвиeтo нa прeзидeнтитe Влaдимир Путин и Cи Дзинпин, нa хиляди дeлeгaти и хиляди журнaлиcти oт цял cвят: Oт Бългaрия Руcия пoлучи cвoятa пиcмeнocт. Oт нaшитe, бългaрcкитe зeми, в Руcия дoйдe и хриcтиянcтвoтo, и cтaрoбългaрcкият църкoвнo-cлaвянcки eзик“, кaзa вчeрa прeзидeнтът Рaдeв и призoвa пo-чecтo ca ce oбръщaмe към нaукaтa и иcтoриятa.

Оставете коментар