Петък, 22 Ноември 2019
Неделя, 06 Октомври 2019 18:28

Чакаме инвестиции от ОАЕ във високите технологии и транспорта

Борисов изтъкнал, че двете страни играят важна роля в своите региони и имат сходни виждания и позиции по много международни въпроси

Инвестиции от Обединените арабски емирства (ОАЕ) в сферите на високите технологии и транспорта очаква страната ни. Това стана ясно след посещението на премиера Бойко Борисов в Абу Даби, където той бе на двудневна работна визита.

Премиерът проведе среща с престолонаследника на емирството шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, който е и заместник-върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ. Според Борисов имало голям потенциал за емиратски инвестиции у нас в сектори, които биха предизвикали интереса на фирми от ОАЕ, например високи технологии, транспорт, земеделие, хранително-вкусова промишленост, енергетика, туризъм.

„Очакваме конкретни стъпки в сферата на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена“, заявил премиерът. По време на разговора си шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян Борисов изразил задоволството си от активизирането на двустранните отношения в резултат от създаденото политическо доверие и общо желание за задълбочаване на сътрудничеството. Премиерът пък изтъкнал, че двете страни играят важна роля в своите региони и имат сходни виждания и позиции по много международни въпроси. "Заинтересувани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес поради геополитическата важност и взаимосвързаност на нашите региони“, отбелязал Борисов. По думите му откриването взаимно на посолства в София и Абу Даби вече давало положителни резултати и улеснявало търговско-икономическото сътрудничество. Според него отлична възможност за продължаване на добрите контакти би било провеждане на първа сесия на Смесената икономическа комисия. Борисов потвърдил и участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Освен икономическото сътрудничество, премиерът акцентирал и върху това в сферата на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма.

Според него двете страни могат да обменят ценен опит относно стабилността и сигурността. „След последните ни разговори през октомври 2018г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии“, изтъкнал още Борисов. Премиерът подновил поканата към шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян да посети България, която визита щяла да издигне отношенията на две страни на още по-високо ниво.

източник: "Монитор"

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 06 Октомври 2019 18:28
  Хърватските медии са втрещени от разточителството и грандоманщината на българския премиер

  „Открийте разликите: Себастиан Курц пристига в икономична класа за среща на ЕНП в Загреб, а вижте как пристига българският премиер”, гласи заглавието на хърватския информационен сайт Jutarnji.hr. Разточителството на държавни средства от премиера Борисов и неговата грандоманщина са в полезрението и на нашите съседи.

 • Неделя, 06 Октомври 2019 18:28
  Бойко Борисов: С колегите от СДС дадохме своята силна подкрепа за Доналд Туск

  С колегите от СДС дадохме своята силна подкрепа за кандидата за президент на ЕНП Доналд Туск по време на конгреса в Загреб. Двете партии се вслушахме в призива на Жозеф Дол за дясно обединение в България, за съжаление други формации не го сториха.

 • Неделя, 06 Октомври 2019 18:28
  Нинова към ДПС: Оттеглете подкрепата си за Борисов и правителството пада

  Днес Валери Симеонов е избран за зам.-председател на НС. Г-н Карадайъ грубо и недопустимо ни нападна, че ние от БСП, заедно с ГЕРБ, цитирам: "олицетворяваме това недоразумение в политиката, По-кротко, г-н Карадайъ! БСП няма да бъде заложник във вашата тристранна коалиция - ГЕРБ, ОП, ДПС", заяви днес Корнелия Нинова по повод изказването на председателя на ДПС днес в парламента, с което нападна ДПС.

  "Едните управляват официално с ГЕРБ, другите го правите задкулисно. Единия ден Борисов подхвърля нещо на едните, на другия - раздава с широки шепи на другите и всички вкупом го крепите (справка - последните избори). Разберете се вътре помежду си и не прехвърляйте семейните си раздори на нас. Не посягайте на авторитета на БСП. Мина времето, когато можехте да го правите с мълчаливото съгласие на ръководството й" - обърна се Нинова към Карадайъ.

Оставете коментар