Четвъртък, 01 Октомври 2020

Понеделник, 07 Октомври 2019 12:05

Борисов: Съпротивата срещу сделката за F-16 беше яростна и подла, но я направихме необратима (допълнена)

Премиерът участва в годишната бизнес закуска, организирана от Американска търговска камара в България

„Само хубави неща се чуват за нас и само за свършена работа. Ние сме една от държавите, които най-добре се възползваха от плана "Юнкер". Изключително големи парични потоци усвоихме“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на годишната бизнес закуска, организирана от Американска търговска камара в България.

Премиерът изтъкна, че се е направило толкова много, преди да се закупят новите изтребители F-16. Съпротивата срещу сделката за F-16 беше яростна и подла, но я направихме необратима, заяви той и уточни: "Не се изкушихме да закупим по-стари изтребители. Можехме да дадем парите за пенсии и заплати, но нашата армия заслужава най-доброто. Подло беше, че ни обвиниха в лобизъм. При всичките ни срещи винаги сме поставяли геостратегическото положение на България, никога не е ставало дума за лобизъм или корупция".

"Беше подло, беше трудно, затова с вицепремиера Каракачанов и с финансовия министър Владислав Горанов направихме необратима сделката. Каквото и да правят, не могат да я съборят. Американските ни партньори знаят за това", заяви Борисов. „Обвиниха ни в лобизъм за сделката - беше подло, беше трудно. Затова с вицепремиера Каракачанов и с финансовия министър Владислав Горанов направихме необратима сделката. Каквото и да правят, не могат да я съборят. Американските ни партньори знаят за това“, заяви Борисов.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Всички наши съседи се радват, че правим газови магистрали, защото ще се възползват от тях. Всичко е впечатляващо. Докато другите говорят, ние правим магистрали“, подчерта министър-председателят на България. Всяка изоставена държава става средище на корупция и терор, предупреди Борисов. Той предупреди дипломатите да не се заиграват с историята. „Ние стъпваме на чистия извор, оставаме историята на историците, за да се върви напред“.

Бойко Борисов коментира и предстоящия Брекзит: Не ми се мисли какво ще стане след 31-ви. Никой не може да каже какво ще се случи. Дано се възмутят.

Премиерът продължи с постиженията на българската икономика: Благодаря за добрите оценки, за инвестициите, които се правят в различните сфери. Дори износът ни за Америка е по-голям от вноса. Това показва доверието в нас и развитието на икономиката ни. Благодарим Ви и се надяваме сътрудничеството ни да продължи.

По-късно министър-председателят се срещна с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни.

„Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка, а дългосрочно партньорство, което дава възможност на българските Военновъздушни сили да посрещат успешно новите предизвикателства в сектора“, заяви Борисов на срещата.

Акцент на разговора бе дългосрочното сътрудничеството, което ще се реализира по Програмата за индустриалното партньорство, която е част от процедурата по придобиването на изтребителите и се регламентира с договор между Министерството на икономиката и „Локхийд Мартин“.

„България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени на Срещата на върха в Уелс през 2014 г.“, акцентира премиерът Борисов. Той посочи, че от началото на 2018 г. активно прилагаме националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г. „Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през настоящата година тази цел вече е постигната и в края на 2019-а разходите за отбрана се очаква да надвишат 3% от БВП“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Предвижда се „Локхийд Мартин“ да предостави на националната ни Военновъздушна академия най-съвременното обучение на пилоти и механици по програми, направени от компанията за Военновъздушните сили на САЩ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар