Четвъртък, 14 Ноември 2019
Сряда, 23 Октомври 2019 20:14

Борисов: Срещу избора на Гешев протестира една политическа партия

Христо Иванов като министър на правосъдието предложил правилата, по които се избира главният прокурор, а сега партията му протестира, уточни премиерът

Не съм се месил този път в избора за кандидат за главен прокурор. Това каза в студиото на „Лице в лице” премиерът Бойко Борисов.

Сегашните протести против единствения кандидат за поста на обвинител номер едно Иван Гешев, според Борисов, са от една партия.

„Законът казва, че прокурорите номинират и излъчват кандидат за прокурор, така че ги оставих: каквото си изберат, това е”, допълни премиерът.

„Ако се върнем назад във времето, тези промени в закона ги предложи Христо Иванов, когато беше министър на правосъдието", уточни още Борисов и  поясни, че става дума за законовите промени, според които прокурорите и съдиите номинират своите кандидатури.

Борисов обясни, че правителството е нямало как да предложи своя кандидатура, защото това би било намеса в съдебната власт. 11 души от Висшия съдебен съвет, който ще избере новия главен прокурор, са определени от парламента.

Все пак не искал да бъде лицемер, уточни Борисов, и допълни, че ако е трябвало да се излъчи от името на правителството кандидат за главен прокурор, то е щяло да бъде от ГЕРБ – Данаил Кирилов или Емил Радев.

"Можеше Христо Иванов да предложим", каза премиерът по повод номинациите за главен прокурор и сподели защо Христо Иванов е напуснал неговия втори кабинет: "не му се е работило". Иванов си подаде оставката, след като промените в Конституцията, касаещи съдебната реформа, бяха отхвърлени в предишния парламент, включително с гласовете на ГЕРБ.

Според Борисов обаче тези промени не са минали, защото Иванов е подразнил със свое изказване други политически партии. "Всичко, каквото е искал, съм го направил. Можеше да видите колко закони е предложил да се променят", каза Борисов.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 23 Октомври 2019 20:14
  Спецпрокуратурата не откри никакви доказателства срещу Иван Гешев по сигнал на "Боец"

  На 24 октомври 2019 г. във Върховната касационна прокуратура бе внесен сигнал от председателя на ГД "Боец" Георги Георгиев за извършени престъпления срещу правосъдието от Иван Гешев, заместник-главен прокурор при ВКП.

 • Сряда, 23 Октомври 2019 20:14
  ВСС прегласува Иван Гешев за главен прокурор

  Кандидатът се нуждае от 17 гласа, ако ги получи, президентът е длъжен да подпише указа.

  Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще прегласува днес кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

  До процедурата се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. Мотивът беше, че не е имало реално състезание за поста. Сградата на ВСС от снощи е под охрана. Очакват се протести „за” и „против” избора на Гешев за нов главен прокурор.

  Иван Гешев беше избран за ръководител на държавното обвинение на 24 октомври. Подкрепиха го 20 от членовете на ВСС, а четирима бяха „против”. Той беше единствен кандидат за поста, а процедурата около избора му беше белязана от множество протести и контрапротести.

 • Сряда, 23 Октомври 2019 20:14
  Борисов разпореди работа в съкратени срокове по въпроса с яз. "Студена"

  Работа в пълен синхрон и в съкратени срокове по въпроса с язовир „Студена“ разпореди днес министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание, съобщава БНТ

Оставете коментар