Вторник, 04 Август 2020

Понеделник, 28 Октомври 2019 16:15

Борис Бонев от „Спаси София“ подарява мнозинството на ГЕРБ

ДПС за първи път със съветник в Столичния парламент, ръководството на ДБ няма да гласува на балотажа за столичен кмет

27% от гласовете на софиянци ще бъдат преразпределени. Близо половината от тях са гласували за Борис Бонев от „Спаси София“. Така вотът им отива нахалост и реално ще подарят четирима съветници на ГЕРБ, по 2 на БСП и ДБ.

Борис Бонев взема само едно място, като съратникът му Галин Борисов, за когото изобщо не се работеше в кампанията, остава малко под чертата според данните, публикувани от ЦИК при 45% обработени протоколи.

С преразпределението ГЕРБ ще има поне 45 на сто от местата в Столичния общински съвет, вместо изкараните 33%. В брой мандати това означава не 21 кресла, а 27 или 28 според финалните данни на ЦИК. От 6 или 7 допълнителни, 3 или 4 са подарък от Бонев и „Спаси София“ заради неизползваните му в листа гласове.

Публикация на „19 min“ напомня, че липсата на листа на „Спаси София“ може да се обясни с оправданията отпреди месеци, че тя не била вдигала скандали с политическа, а с идеална „гражданска“ цел, което се оказа откровена лъжа.

Така съветниците на съуправляващата партия ВМРО, които ще бъдат най-вероятно 3 или 4, перфектно ще стигнат за мнозинство на ГЕРБ. Коалицията ще има най-вероятно 31 мандата: един отива и при „Атака“ – също част от управлението. Досега двете партии бяха обединени в градския парламент в групата „Патриоти за София“.

Ако не беше жестът на Бонев, сглобяването на статуквото, каквото си беше и до момента, нямаше да може да стане. Какво означава това? Същите управи на общинските дружества, същото всичко, срещу което уж „Спаси София“ се бори. Или поне така декларира.

В новия софийски парламент, за разкош, ще има и балансьор. И то най-класическият и до болка познат. За първи път в 30-годишната история на прехода ДПС спечели общински съветник в Столичния съвет.

Така БСП и Демократична България най-вероятно ще останат опозиция, каквато бяха в последните три мандата – от 2011 г. насам.

Левицата и десницата постигнаха общ резултат, равен на самостоятелния на ГЕРБ. По данните на ЦИК генералската партия има 32,66%, а синьо-червената опозиция – общо 32,48 на сто.

БСП поне може да се похвали с двойно по-висок процент на изборите и най-вероятно, с преразпределението, това ще ѝ донесе и над двоен брой съветници в Столичния общински съвет.

След днешния брифинг и на Демократична България се очертава още един „подарък“ за управляващите от ГЕРБ. Съпредседателят Христо Иванов покани „Спаси България“ да направят коалиция в столичния парламент. Подкрепа от "Спаси София" той очаква и на балотажите в София за районни кметове, „за да не се делят хората повече", съобщава „Дневник“.

Кандидатът на ДБ арх. Борислав Игнатов заяви, че няма да отиде да гласува на балотажа следващата неделя. Така той отговори на въпрос кого би подкрепил между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Веднага след него и Атанас Атанасов също заяви, че не би гласувал на балотажа в София, с което на практика затвърждават превеса на Йорданка Фандъкова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар