Неделя, 07 Юни 2020

Четвъртък, 07 Ноември 2019 09:24

Комисията по бюджет и финанси обсъжда Бюджет 2020

Бюджет 2020-та влиза за обсъждане във Бюджетната комисия в Парламента. Този път план-сметката е балансирана, за разлика от всички предходни.

Това означава, че приходите и разходите в нея са равни. Приоритет остават здравеопазване, образование и отбрана. Предвидено е увеличение на пенсиите с 6.7% от 1 юли догодина, предаде БНТ.

Очакваните приходи за следващата година са 46 млрд и 800 млн лева.

По-голямата част от тях ще дойдат от данъци - основно от ДДС. И тази, и следващата година ставките на основните данъци ще останат без промяна - 20% ДДС и по 10% корпоративен и подоходен данък.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Минималният осигурителен праг става 610 лв от 1 януари заради покачване на минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв, с което ще се запази и таванът на пенсиите от 1200 лв. Промяна няма да има при социалните плащания. Осем на сто е здравната вноска и 25% - социалните вноски.

Най-голяма част от бюджета ще отиде за социални и икономически дейности. Под 5% са за здравеопазване. Почти толкова - за отбрана и сигурност. За образование се предвиждат 4%. Както всяка година правителството отделя около процент от бюджета, като вноска в ЕС. Най-малко са парите за култура, отдих и спорт.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Ноември 2019 09:24
  Бюджетната комисия: 9% ДДС за бебешките храни и санитарни материали

  За алкохола в ресторанти и кетъринг услугите ставката остава 20 на сто

 • Четвъртък, 07 Ноември 2019 09:24
  България е осъдена заради данъчен произвол

  България е осъдена в Страсбург заради абсурден казус, забъркан от данъчните, видя "Сега" в решенията на Европейския съд по правата на човека. След години размотаване НАП възстановява неправомерно събрани над 42 хил. лв. данъци, за което плаща и над 40 хил. лв. лихви. Отделно от това данъкоплатците трябва да платят и 3500 евро обезщетение, присъдени от Страсбург.

  Йордан Антонов, който е роден през 1940 г., се оплаква, че в продължение на години не са му върнати събрани данъци, за които има окончателни съдебни решения, че дължи.

  Сагата започва през 2000 г., когато на Антонов е направена ревизия. По това време той ръководи земеделска кооперация. На 2 март 2001 г. данъчните в Силистра издават ревизионен акт, според който Антонов дължи 55 013 лв. Върховният административен съд (ВАС) отказва да разгледа жалбата му срещу ревизията, тъй като Антонов е изпуснал срока да обжалва.

 • Четвъртък, 07 Ноември 2019 09:24
  Депутатите обсъждат предложението на Обединените патриоти за промени в Закона за партиите

  Парламентът ще започне работа с предложението на Обединени патриоти за промени в Закона за политическите партии, с което настояват максималният размер на партийната субсидия да бъде 6 милиона лева годишно, съобщава БНР.

Оставете коментар