Неделя, 17 Ноември 2019
Четвъртък, 07 Ноември 2019 09:24

Комисията по бюджет и финанси обсъжда Бюджет 2020

Бюджет 2020-та влиза за обсъждане във Бюджетната комисия в Парламента. Този път план-сметката е балансирана, за разлика от всички предходни.

Това означава, че приходите и разходите в нея са равни. Приоритет остават здравеопазване, образование и отбрана. Предвидено е увеличение на пенсиите с 6.7% от 1 юли догодина, предаде БНТ.

Очакваните приходи за следващата година са 46 млрд и 800 млн лева.

По-голямата част от тях ще дойдат от данъци - основно от ДДС. И тази, и следващата година ставките на основните данъци ще останат без промяна - 20% ДДС и по 10% корпоративен и подоходен данък.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Минималният осигурителен праг става 610 лв от 1 януари заради покачване на минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв, с което ще се запази и таванът на пенсиите от 1200 лв. Промяна няма да има при социалните плащания. Осем на сто е здравната вноска и 25% - социалните вноски.

Най-голяма част от бюджета ще отиде за социални и икономически дейности. Под 5% са за здравеопазване. Почти толкова - за отбрана и сигурност. За образование се предвиждат 4%. Както всяка година правителството отделя около процент от бюджета, като вноска в ЕС. Най-малко са парите за култура, отдих и спорт.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Ноември 2019 09:24
  Пенсиониране? Я, да мрем по-добре

  Втората пенсия се оказа фикция. И всичко това се случва заради политически шмекерии и чиновнически еквилибристики. Държавата не е изпълнила нито едно от своите обещания, но продължава упорито да настоява всички ние да понесем последиците на нейната безотговорност: да се намали и без това мижавата ни втора пенсия с 20%.

 • Четвъртък, 07 Ноември 2019 09:24
  Таен коалиционен съвет отсвири пенсиите

  Научаваме от медиите, че на територията на НС се е състоял частичен коалиционен съвет между ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. Към народните представители от АТАКА никой не е отправил покана за присъствие. Според информационни източници на срещата е била засегната и темата за размера на минималната пенсия.

 • Четвъртък, 07 Ноември 2019 09:24
  Парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за 2020 г.

  Със 126 гласа "за" и 92 "против" парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за 2020 г., предаде репортер на Агенция "Фокус".

  В актуализираната бюджетна прогноза са представени средносрочните икономически перспективи и приоритети на правителството, както и основните параметри на бюджетната рамка за следващата година.

  Запазва се въведеният с АСБП за периода 2019-2021 г. нов подход за включване в съдържанието на прогнозата на повече информация при представянето на разходните политики с акцент върху ключовите индикатори за измерване на степента на изпълнението им.

Оставете коментар