Вторник, 26 Май 2020

Петък, 08 Ноември 2019 09:32

Димитър Узунов: Спазена е процедурата по избор на главен прокурор. Не може да се изливат кофи с помия

Иван Гешев: Благодаря на президента, че спази Конституцията и се произнесе в разумен срок

„Спазена е процедурата по избора на нов главен прокурор. Държавният глава не мотивира ясно решението си да не подпишем указа за назначението му. Стар принцип е, че това което законът не го забранява, е разрешено. Дори процедура с един участник е законосъобразна”. Това каза пред bTV бившият представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС)  Димитър Узунов по повод решението на президента Румен Радев да не подпише указ, с който да назначи избрания на 24 октомври от ВСС кандидат за поста. 

„Когато избирахме г-н Цацров за главен прокурор, имаше двама кандидати. Въпреки това и тогава същите хора бяха недоволни. Използват се плакати срещу Иван Гешев от това време”, коментира Узунов и подчерта, че един от организаторите на протеста срещу Иван Гешев – Христо Иванов лично в  качеството си на министър на правосъдието е препоръчал да се променят правилата и закона за тази процедура. 

„Стотици прокурори подкрепиха Иван Гешев. В коша ли да я хвърлим тази подкрепа? Да се каже, че подкрепата в собствената държава е негатив, а позицията на БХК е позитив – това не го разбирам“, заяви Узунов. 

„Ако по този начин се подхожда към административните ръководители, няма да има желаещи за тези постове. Не може върху всеки кандидат да се изливат кофи с помия. Излиза така, че е нежелан прокурорът, който се старае престъпниците да влязат в затвора, а срещу този, който ги пуска, се мълчи“, отбеляза Димитър Узунов. 

Той изрази мнение, че съставът на ВСС ще трябва да преповтори процедурата. Узунов коментира още, че при повече от 17 гласа "за" държавният глава няма да има друг избор, освен да подпише указа за назначението на нов главен прокурор.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Благодаря на президента, че спази Конституцията и се произнесе в разумен срок", коментира пред DarikNews снощи след изавлението на държавния глава избраният за главен прокурор Иван Гешев и заяви, че „процедурата продължава”.

Ако Висшият съдебен съвет прегласува кандидатурата на Иван Гешев с най-малко 17 гласа „за”, по закон държавният глава трябва да подпише указа без повторно право на отказ.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар