Вторник, 29 Септември 2020

Петък, 08 Ноември 2019 16:24

Явор Божанков: Фалшиви новини, очерняне и купуване на гласове – това ли е връщането на нормалността в България?

Всичко това целеше един човек с чиста биография да бъде вкаран в калта

"Ще ви кажа как протекоха  изборите в Горна Оряховица. Поканиха ме в полицията по сигнал, който в последствие се оказа  фалшив. Още на входа ме посрещна жена с камера и микрофон, която ме попита какво мисля за купуването на гласове. Показаха ми сигнала, който гласеше, че човек е принуждаван с шамари да гласува за мен. По-късно стана ясно, че сигналът е изпратен от имейл на човек с открадната самоличност и такъв сигнал никога не е имало. Викането ми в полицията и тази камера и микрофон в районното бяха постановка". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред bTV. Божанков бе кандидат за кмет на Горна Оряховица от левицата и обясни за очернянето на имиджа му и машинациите по време на предизборната кампания в града.

"Появиха се статии, че съм предизвикал катастрофа, оставил съм си детето и съм предизвикал гей парад. Всичко това целеше един човек с чиста биография да бъде вкаран  в калта, за да може избирателят да бъде отвратен и избирателната активност да падне. Ниската избирателна активност е горивото на тази машина", обясни социалистът. 

Той добави, че големият компромат срещу него е пуснат 2-3 дни преди изборите: "Същата журналистка направи видео с поставени лица в селска кръчма, с трима души, които говорят за купуване на гласове и споменават моето име. По-късно това стана основание тези лица да бъдат задържани. Всичко това беше отразено публично и то повлия на моя резултат. Когато изборите минаха, в съда се оказа, че трите лица са заснети от човек със скрита камера, който е работил по граждански инициативи с моя конкурент от ГЕРБ Добромир Добрев. Лицето е многократно осъждано, последната му условна присъда е от миналата седмица и се оказа, че конкурентният кандидат за кмет го е изпратил да снима", отбеляза Явор Божанков.

Той подчерта, че вече е късно хората да разберат истината, защото щетите са налице, а  и същите тези камери ги е нямало в съдебната зала, за да отразят какво реално се е случило.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Завършвам с  протичането на  един изборен ден в България. Според мен Алеко Константинов и в най-смелите си предположения в "Бай Ганьо прави избори" не е предполагал, че това може да се случи в модерна България", коментира Божанков.

Той обясни, че в  деня на изборите кандидатът от  ГЕРБ е  измервал  резултатите с две социологически агенции. "Виждайки, че губи града, в този момент се случи нещо, което съм чувал, че се е случвало през 90-те години, но не съм очаквал да се случи в модерна България. Една частна охранителна фирма, която работи по договор с община Горна Оряховица беше активирана в горнооряховските села и започнаха да обикалят селата с два черни буса, с два Мерцедеса и  вадеха хората да гласуват. Така се печелят избори през 2019 г. в България", заяви народният представител.

Явор Божанков обясни, че за това деяние е подаден сигнал в прокуратурата, подкрепен с множество снимки. "Въпреки, че имахме множество сигнали, подадени към полицията, не бяха взети никакви мерки.Това е една скована от страх структура, която по-скоро охранява изборния резултат на управляващите, отколкото да се грижи за  провеждането на честни избори", отбеляза той.

Божанков беше категоричен, че тези действия отвращават хората и изкривяват изборния процес. "Това е удар по демокрацията. Ще търся своите права в съда, но исках да обърна внимание как протича целият този процес, защото премиерът Борисов каза, че това е връщане към нормалността. Кое е връщане към нормалността - силова структура, частна охранителна фирма, месеща се в изборите, МВР, което стои безучастно, фалшиви статии и фалшиви новини. Това не е връщане към нормалността, а отчуждаване на българските граждани от изборния процес", завърши Явор Божанков.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар