Четвъртък, 02 Юли 2020

Сряда, 13 Ноември 2019 11:53

Дора Янкова : В този бюджет има малки заплати, ниски пенсии и определени региони ще продължат да потъват

От БСП настояват за преизчисляване на всички пенсии

"Средствата за осигуряване засягат над 2 милиона и половина български граждани. От БСП смятаме, че 14 лева увеличение на минималната пенсия няма да подкрепи бедните хора в България. Категорично настояваме пенсиите да бъдат преизчислени, а не да се добавят трошици". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Дора Янкова пред БНТ.

Тя бе категорична, че бюджетът за 2020г. не осигурява по-добър живот на хората. "Какво ще се случи след този бюджет?  България ще остане най-бедната държава по Евростат.  Около 41% процента от българите ще продължат да живеят на прага на бедността. Бюджетът няма да подкрепи тези хора", коментира Янкова. Тя допълни, че икономическите очаквания са ниски: "Дори еврофондовете изостават с тяхното изпълнение. Едни огромни средства за водните реформи  циклят. Тол таксата трябваше да бъде събрана до милиард и 200 милиона, а сега се очакват 700 милиона".

Относно бюджета за общините, Дора Янкова обясни, че там се наблюдават големи контрасти." В този бюджет регионалните контрасти ще продължат да се задълбочават. Няколко града са на първа скорост, останалите са назад. Почти всички общини са в дефицит. Но за жалост децентрализацията ще остане мечтата на общините", подчерта народният представител. Тя обясни, че  ако се върнат 2% от данъците на общините от централния бюджет, това ще им донесе около 750 милиона и ще реши голяма част от проблемите на населените места.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Този бюджет е пример за  статукво. Той не осигурява  стабилна икономическа среда. Голямата задача образованието да подсили икономиката с качествена работна ръка не се постига", каза Янкова. Тя обясни, че бюджетът на управляващите не  лекува демографската криза и че това може да се случи с икономическо развитие.

"От левицата искаме модерна и съвременна държава, в която да има добро качество на живот. В този бюджет има малки инвестиции, малки заплати, ниски пенсии и определени региони ще продължат да потъват ", завърши Дора Янкова.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 13 Ноември 2019 11:53
  Нинова пред с експерти и учени в областта на земеделието: Българската земя може да осигури основната прехрана на българския народ

  „Българската земя може да осигури основната прехрана на българския народ." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя проведе среща с експерти и учени в областта на земеделието и председатели на земеделски кооперации. Домакин на дискусията бе Клубът на аграрните социалисти.

 • Сряда, 13 Ноември 2019 11:53
  Министри анблок за дубайските фурми: Нищо не знаем!

  Цена, реализация и други подробности по сделката остават табу, дори за парламента

 • Сряда, 13 Ноември 2019 11:53
  Борисов: Запазваме над 300 000 работни места

  Новата мярка ще действа до 30 септември и ще струва милиард на бюджета.

  Днec щe иcкaм дa пoдкрeпитe нoв дизaйн зa мяркaтa 60/40 – дoceгa пo нeя cмe плaтили oкoлo 130 милиoнa лeвa бeзвъзмeзднo и cмe зaпaзили 160 000 рaбoтни мecтa в близo 9 000 прeдприятия. Имa пoдaдeни oкoлo 17 000 зaявлeния пo мяркaтa зa oкoлo 300 000 рaбoтници. Пoмoгнaли cмe нa микрo, мaлки, cрeдни и гoлeми фирми – имa и eднa c 2800 души рaбoтници. Тoвa cъoъбщи прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв прeди рeдoвнoтo зaceдaниe нa Миниcтeрcкия cъвeт, прeдaдe БГНEC.

  В пoнeдeлник вcички oдoбрихa мяркaтa в Триcтрaния cъвeт, дoпълни прeмиeрът.

Оставете коментар