Четвъртък, 09 Юли 2020

Четвъртък, 14 Ноември 2019 17:27

Министър Банов: Моята глава е здрава, карловска и трудно ще падне

Елена Йончева: "Ало, Банов" е пример как се бори корупцията в България

Министърът на културата Боил Банов заяви, че няма да подава оставка, както по-рано през деня поискаха от БСП. Скандалът се разрази след като стана ясно, че е пропусната възможността за обжалване на делото за ремонта на ларгото и Министерството на културата няма да получи неустойка от 750 000 лева.

Банов заяви, че допреди няколко дни е знаел, че се чака насрочване на дело във Върховния касационен съд, а не че са пропуснати всички възможности за обжалване. По думите му действията на Правна дирекция по принцип не се съгласуват пряко с министъра и така е във всяко ведомство, затова и той не е знаел.

“Колко трябва да ми е акъла, за да възпрепятствам това дело след атаката на БСП в началото на годината“, попита реторично Банов.

Според него действията на служителите в Правната дирекция не са случайни, това са опитни хора и той ще се обърне към прокуратурата, за да се разплете целият случай:

“Моята глава е здрава, карловска и трудно ще падне“, каза накрая министър Банов.

 „Случаят “Ало, Банов“ е пример как се бори корупцията в България“. Това заяви по-рано днес пред БНР евродепутатът Елена Йончева в коментар за това как Министерството на културата пропусна да обжалва в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на Ларгото. Заради това днес от БСП поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Тези, които участват в тези схеми, са покривани, а тези, които разкриват и дават гласност, са гонени, заплашени със съд или институциите просто вадят поредните „бухалки“. Г-н Банов ме заплаши и лично със съд. „Ало, Банов“ показва как функционира управляващата система, системата на ГЕРБ, как се печелят обществени поръчки, как се правят договорки в ущърб на българските граждани“, изказа мнението си Йончева в интервю за предаването „12+3“.

Тя подчерта, че Министерството на културата не само няма да получи неустойка от малко над 750 хил. лева, но и ще трябва да плати и над 73 хил. лева разноски.

„Има юристи, органи, прокуратура, които трябва да дадат обяснение. Това, което научаваме от последното съобщение, е, че действително става дума най-вероятно за корупционна схема“, отбеляза Елена Йончева.

Тя напомни за скандалните записи, от които стана ясно как министър Банов дава инструкции да се подправят документи, за да не дължи фирмата - изпълнител неустойка. Внесохме сигнал в прокуратурата, в който са предоставени както оригинален запис, така и ред документи, каза Йончева, но подчерта, че отговор от прокуратурата няма.

Евродепутатът посочи, че и БСП, и всички опозиционни партии трябва да бъдат последователни в разкриването на корупционни схеми.

„Един или няколко души не могат по никакъв начин да променят цялата тази среда“, добави тя и отрече да има напрежение между нея и Корнелия Нинова по този въпрос.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар