Четвъртък, 09 Юли 2020

Неделя, 17 Ноември 2019 10:44

БСП обсъжда на пленум резултатите от местните избори и бюджета

Националният съвет на БСП се събира на пленум, за да обсъди резултатите от местните избори и да предложи алтернативен бюджет.

По-рано през седмицата група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че лидерът на БСП Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро трябва да подадат оставка. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет. От пресцентъра на "Позитано" 20 уточниха: Във връзка с медийни публикации, съдържащи доклад и подписка с искане за оставки на ръководството на БСП, членове на левицата сигнализираха в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства сред изброените. Нещо повече - разбрали са за текста и присъствието им в списъка от имена от медиите.

Депутатът от БСП Александър Симов нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020-а година.

Кристиан Вигенин коментира пред БНТ, че е факт, че БСП отвоюва ново пространство в местната власт и показа способност да се мобилизира. „Корнелия Нинова се опитва да представи БСП като реална алтернатива на управлението, което изисква активна парламентарна дейност, ясни алтернативи по всяка една политика и лица, които са изразителите на тази политика. Председателят на партията има право на виждане, кои да бъдат лицата, които представят тази политика“, каза Кристиан Вигенин. 

По повод предстоящия пленум на левицата и Румен Гечев коментира пред Дарик радио: „Не влизам в партийни интриги, но резултатите от местните избори са осезаемо по-добри от тези през 2015 г. Очевидно е, че БСП върви нагоре. Изнасянето на вътрешнопартийни въпроси извън партията ни създава проблеми. Ако тези различия бяха преодолени, резултатът ни щеше да бъде още по-добър”. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Евродепутатът Иво Христов също отбеляза, че БСП със сигурност бележи голям ръст и той видим във всички параметри - много повече общински съветници, повече кметове. „У нас, при този опорочен изборен процес, при тези изборни правила, които лишават опозицията от финансиране, този резултат без съмнение е много добър. Тъкмо хората, които завлякоха БСП на дъното, в момента са вътрешните критици на изборните резултати", коментира той допълни, че това е неубедително. "По времето на Сергей Станишев, който твърди, че БСП се е капсулирала, партията не беше изолирана; управляваше в т.нар. "Тройна коалиция" с познатия печален край”, напомня Иво Христов. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар