Четвъртък, 05 Декември 2019
Вторник, 19 Ноември 2019 11:37

Иво Христов: Споразумението с МЕРКОСУР заплашва земеделието и пчелите в Европа

След продължили близо 20 години преговори, в края на юни 2019 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви подписването на споразумение за свободна търговия между ЕС и страните от Южноамериканския общ пазар (МЕРКОСУР)

"Голяма част от дискусиите относно споразумението със страните от Меркосур засяга сектора на говеждото месо. Европейските граждани трудно могат да намерят логика в улесняването на вноса от трети страни на повече от 10 хил. км от Европа, при условие че в Европа има условия за развитие на къси вериги и местно производство. От това печелят и европейските производители, и европейските потребители заради по-малкия отпечатък върху околната среда". Така българският евродепутат Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, коментира търговското споразумение ЕС-МЕРКОСУР по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в понеделник вечер, съобщават от пресофиса на евродепутата. 

Иво Христов повдигна въпроса за производството и вноса на мед. По думите му, Бразилия и Аржентина са големи производители на мед - с цени, по-ниски от тези в Европа. "Договореният безмитен внос от 45 хил. тона мед от този блок към ЕС ще окаже силен натиск върху европейските производители. За 2018 г. в Европа са произведени близо 210 000 тона мед. Това означава, че ще внасяме конкуренция, равняваща се на близо четвърт от европейското производство", каза Христов.

В изказването си той припомни също, че пчелите не са просто производители на мед, а основната им функция е опрашването.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

"С намаляването на пчелната популация реколтите и биоразнообразието в Европа са в сериозен риск. Смятам, че устойчивостта на европейското пчеларство, а оттам - и земеделие - са в риск от споразумението със страните от МЕРКОСУР", подчерта Иво Христов.

По време на заседанието на земеделската комисия в понеделник представители на ирландските фермерски организации, както и най-голямата организация на кооперативите в Европа - Копа Коджека - призоваха да не бъде подписвано това споразумение. Сериозните си резерви изразиха и френските фермери. Комисията по външни въпроси в австрийския парламент също гласува против споразумението ЕС - МЕРКОСУР.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Ноември 2019 11:37
 • Вторник, 19 Ноември 2019 11:37
  Президентът Румен Радев се срещна с посланиците от ЕС у нас

  Отстояването на върховенството на закона трябва да се превърне в неотменима част от институционалната култура, заяви държавният глава

 • Вторник, 19 Ноември 2019 11:37
  Иво Христов: Борисов е привикан в Белия дом заради "Турски поток"

  "Зависимостта на Борисов е неговата слабост, но и най-голямата му сила. Всеки външен фактор предпочита да си има работа със зависим държавник в България. Премиерът Борисов мечтаеше за съвсем друга среща с американския президент Доналд Тръмп, а не за това привикване, причината за което е подписът за прокарването на "Турски проток" през България.

  Цялото изкуство на Борисов на външнополитическия фронт през последните години беше да лъже руснаците как хубаво лъже американците и да лъже американците как хубаво лъже руснаците" - коментира в предаването "Гласове" на БСТВ евродепутатът Иво Христов.

Оставете коментар