Сряда, 12 Август 2020

Петък, 22 Ноември 2019 17:32

Обвинители и следователи от цялата страна се противопоставиха на опитите за политизиране на избора за главен прокурор

В подкрепа на становището на Асоциацията на прокурорите: Не следва да се допуска заради обслужване на определени политически и конюнктурни интереси да бъдат игнорирани чисто професионалните и юридически критерии, смятат магистратите

Прокурорите от Апелативната, Районната и Окръжната прокуратура във Варна, следователите от окръжния следствен отдел в морската столица, както и магистрати и служители от Добрич, Шумен и Силистра, Разград и Апелативната специализирана прокуратура се противопоставиха на опитите за политизиране на избора за главен прокурор.

Декларациите на магистратите идват след становище на съсловната организация, представляваща интересите на обвинителите – Асоциацията на прокурорите в България – изпратено до Висшия съдебен съвет (ВСС), президента Румен Радев и главния съдебен инспектор Теодора Точкова, в което оценява като недопустимо съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор, визирайки подписката на група членове на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Становищата на магистратите и служителите също са адресирани до ВСС, президента и главния съдебен инспектор, както и до Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите.

"Прокурорите от Апелативна прокуратура - гр. Варна изцяло подкрепяме изразената позиция на Асоциацията на прокурорите в България във връзка с продължаващото политизиране на избора на главен прокурор. Отправяме призив за прекратяване на опитите за политизиране на избора за главен прокурор, тъй като подобен подход е деструктивен и уронва престижа на съдебната власт. Не следва да се допуска заради обслужване на определени политически и конюнктурни интереси да бъдат игнорирани чисто професионалните и юридически критерии за избор на главен прокурор", пишат прокурорите от Апелативна прокуратура-Варна.

"Прокурорите и следователите от Окръжна прокуратура - Варна, изразяваме нашето принципно становище във връзка с проведения избор на главен прокурор на Република България. Смятаме, че изборът протече по разписани в закона правила, при открита и прозрачна процедура. Изразяваме нашето становище, че този избор не следва да бъде политизиран, защото този подход е неконструктивен и е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, а водещи трябва да бъдат професионалните и юридическите критерии за избор на главен прокурор. Изразяваме и подкрепа към членовете на Прокурорската колегия при Висшия съдебен съвет, защото те ясно мотивираха своите позиции, отстоявайки интересите на прокурорите, следователите и служителите в Прокуратурата на Република България", пишат и магистратите от Окръжната прокуратура и следствения отдел към нея.

"Убедени сме, че изразеното становище в отвореното писмо на групата съдии по никакъв начин не изразява мнението на цялата съдийска общност. При избора на главен прокурор бяха спазени в цялост Конституцията и Закона за съдебната власт. Висшият съдебен съвет не допусна и не позволи обслужване и налагане на политически интереси, а възприе и приложи законовия механизъм, при който бяха зачетени професионалните и юридически критерии за избор на главен прокурор. Категорични сме, че изборът на г-н Иван Гешев за главен прокурор не е политически акт, а акт на осъзната отговорност. Желанието на група съдии да компрометират процедурата по избора на главен прокурор и лично г-н Иван Гешев, целейки определени политически интереси, не намира опора както в обществото, така и в професионалната общност", пишат прокурори, следователи и служители от Добричкия съдебен окръг.

"Считаме, че с подобни действия се уронва престижа на съдебната власт и се прави опит за игнориране на професионалните и юридическите критерии, които бяха водещи при проведената процедура и беше избран г-н Иван Гешев за главен прокурор", пишат от Апелативната специализирана прокуратурата.

източник: Правен свят

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 22 Ноември 2019 17:32
  Прокуратурата: Иван Гешев не е проверявал детски център „Биберон“

  Провереният във вторник обект в Силистра е кафе-аперитив, а не детски център. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата в официална позиция.

 • Петък, 22 Ноември 2019 17:32
  Гешев разговаря с прокурори, следователи и съдебни служители от Апелативен район – Велико Търново

  Главният прокурор обсъди приоритетите на прокуратурата през настоящата година с акцент противодействието на конвенционалната престъпност и благодари на колегите си за добрите резултати от работата им.

 • Петък, 22 Ноември 2019 17:32
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

Оставете коментар