Събота, 22 Февруари 2020

Четвъртък, 28 Ноември 2019 18:10

ЕП призова България незабавно да ратифицира Истанбулската конвенция

Само двама българи в ЕП подкрепиха Истанбулската конвенция. Единствените трима, гласували против от Алианса на социалистите и демократите, са български социалисти

Всички държави членки на ЕС трябва незабавно да приемат и да ратифицират Истанбулската конвенция, за да се прекрати насилието над жените, призоваха евродепутатите.

Приетата от тях незаконодателна резолюция с 500 гласа "за", 91 гласа "против" и 50 гласа "въздържал се" призовава Съвета на ЕС незабавно да приключи процеса на ратифициране на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени, също известна като Истанбулската конвенция.

Одобреният текст призовава седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали – България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство, да го направят без отлагане.

Асим Адемов, Андрей Новаков, Александър Йорданов от ЕНП, Ангел Джамбазки  и Андрей Слабаков от групата на европейските консерватори и реформисти са гласували против.

Въздържали са се Радан Кънев, Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Майдел от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от социалистите. Гласуването на Станишев е повече от странно, защото той като председател на ПЕС неведнъж се е изказвал в подкрепа на конвенцията и е критикувал позицията на БСП и Корнелия Нинова.

От Прогресивния алианс на социалистите и демократите има единствено 3-ма против и това са българските евродепутати Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото.

ЕП също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото заделяне на 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата „Права и ценности“ на ЕС.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар