Сряда, 15 Юли 2020

Неделя, 01 Декември 2019 10:32

Разкрита е голяма мрежа за фалшиви горива - 20 ареста досега (видео)

Производството тръгва от голяма българска компания за производство на петрол със собствена рафинерия в близост до Пловдив

Престъпна организация начело с чужденец от кипърски произход, която е доставяла химически разредители от България, разкри координиращият оперативен център на всички правоприлагащи органи (Финансова полиция, НАП/SDOE и др.).

Организацията е  разпространявала разредителите на поне 20 бензиностанции в Атика, които продават гориво на ниски цени, с цел фалшифициране, контрабанда и незаконна печалба, съобщава CNN.gr

Химическите разредители, считани за особено опасни за автомобилните двигатели, бивали смесвани с бензин, с цел изкуственото завишаване на продадените количества, като по този начин ограбват потребителите и същевременно се избягва плащането на данъци и мита, чийто стойности в този случай се изчисляват на 2,5 милиона евро.

По време на представянето на случая управителят на гръцката Агенция по приходите/AADE Георгос Пицилис съобщи, че са арестувани общо 20 души, образувано е следствено дело въз основа на наличните до момента доказателства за 72 души за които се смята, че са участвали в схемата. (ВИДЕО от брифинга на гръцката АП).

Смята се, че от 2018 г. насам , откакто мрежата е в полезрението на властите, към днешна дата в Гърция са изпратени общо 2000 тона химически разредители. Твърди се, че с това количество са били произведени приблизително 40 000 тона фалшив бензин, който се е дистрибутирал на вътрешния пазар.

Координиращият оперативен център е извършил проверки на 20 бензиностанции в Атика, складове, както и домове на собствениците им. Бяха разкрити и конфискувани 24 тона химически разредители, задържани и иззети са товарни камиони и цистерни. В същото време от претърсване на къщата на лице, свързано с престъпната мрежа, са иззети 16 600 евро и компютри.

Отбелязва се, че намерените по време на претърсването резервоари са запечатани и намерените количества в тях са иззети.

Главата и мозъкът на престъпната мрежа, който се издирва, е преследвани за престъпления в чужбина. 20-те арестувани лица са мениджъри или управители на бензиностанциите. Същевременно се издирват шофьорите и други лица, замесени в престъпната организация.

Доставката на химическия разтворител е започвала от две компании в България. Тези две компании са се явявали или като транспортни фирми, или фирми доставчици на гръцки  фирми, които в последствие са дистрибутиралихимикала до бензиностанциите.

По неофициална информация от страна на гръцкото разследване, първоизточник на производството на разреждащите химикали е голяма българска рафинерия в близост до Пловдив, чийто собственик притежава и футболен клуб, който е пред фалит.

Арестуваните лица са отведени до прокурор от първа инстанция в Атина, а други участници в случая се обявени за издирване и се издирват.

източник: CNN.gr

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар