Сряда, 12 Август 2020

Неделя, 01 Декември 2019 12:50

Маргарита Попова: Властта на прокуратурата и на главния прокурор е толкова, колкото е необходимо

Бившият вицепрезидент е била уверена, че Румен Радев ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев

 

"Аз не очаквах да се случи това, към което го призоваваха някои представители на нашето общество. Не очаквах криза", каза по повод подписания от президента Румен Радев указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор бившият вицепрезидент, бивш министър на правосъдието и бивш върховен прокурор Маргарита Попова. В студиото на БНТ тя заяви, че е била уверена в това, че президентът ще изпълни своето конституционно задължение.

"По начало, властта в прокуратурата или в която и да е институция, което е носител на държавната власт, би могла да се критикува когато има злоупотреби с власт. Така че, не може от днес за след седем години да се каже, че има много власт и тя трябва да се ограничи", коментира още Попова думите на президента от седмицата.

Бившият вицепрезидент обясни, че властта на прокуратурата и на главния прокурор е толкова, колкото е необходимо, за да се изпълнява основната функция. Методите, чрез които можем да се предпазим според нея, са самоконтрол и писаните правила, които предписват механизми за контрол върху една личност, управляваща мощна институция. "В държавата има и трябва да има баланс между властите. Трябва да има толкова власт и трябва да се управлява тази държава, за да можем да осигурим в цялото наше пространство стабилност и сигурност", смята още Попова.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Самата Конституция дава възможност на държавния глава да инициира дебат за изменения, допълнения или изработване на нова Конституция. Попова обясни, че задължение на президента е да предложи рамката, в която ще се води този дебат.

По въпроса за мястото на държавното обвинение, Маргарита Попова е категорична: "мястото на прокуратурата в момента категорично е там, където се намира тя сега." Тя обясни, че прокуратурата е в съдебната власт, за да бъде политически неутрална, независима и да се гарантират правата на гражданите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар