Вторник, 07 Юли 2020

Понеделник, 02 Декември 2019 18:10

В Съвета на Европа възмутени от отношението на властта към медиите в България

Изразена е силна тревога от поведението на българските власти спрямо медиите и малцинствените групи

Комисарката за човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович (Босна) изрази силна тревога днес от поведението на българските власти спрямо медиите и малцинствените групи. 

Тя посети България миналата седмица и се срещна с представители на висшите институции, включително и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, които я увериха, че държавата закриля основните права и свободи на гражданите, но нейното впечатление е друго, пише "Сега".

"Комисарката Миятович е ужасена от продължаващото влошаване на медийната свобода в България. Хронични проблеми са непрозрачната медийна собственост, заплахите и преследванията на журналисти, съдебните дела под предлог за клевета. Освен това политическото влияние върху медиите подкопава тежко доверието в тях. Това трябва да спре. Гражданите имат нужда от свободен, разследващ и независим печат, за да участват по-активно в демократичната тъкан на обществото. Журналистите трябва да бъдат свободни да изпълняват възловата си роля без намеса."

Миятович призовава правителството да прояви повече усилие за пресичане на доминиращата днес в България омраза, особено по отношение на ромите, хората с нестандартна сексуална ориентация и други малцинства. Тя твърди, че Истанбулската конвенция и Стратегията за защита на децата се интерпретират погрешно и трябва да се подложат на нов вътрешен дебат, за да станат част от българското законодателство.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар