Неделя, 09 Август 2020

Петък, 06 Декември 2019 18:12

СГС отказа да регистрира партията на Слави Трифонов

Заради името, емблемата и израза „няма такава/няма такъв”

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“.

Мотивът на съдебния състав с председател Татяна Костадинова е, че използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката.

Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че интегрираните цветове бяло, зелено, червено биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката. Относно името на партията съдът приема, че изразът „няма такава/няма такъв...” би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.

"Има основания съдът да не регистрира учредената вчера партия на шоумена Слави Трифонов "Няма такава държава". Такова мнение изрази юристът и бивш служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков пред БНР. Той отбеляза, че законът не позволява партия да уронва доброто име и престъж на държавността. А нарушение на това изискване се съдържа още в името на самата партия "Няма такава държава".

В свой коментар във Фейсбук по повод отказаната регистрация Слави Трифонов написа: „Скъпи Те, наистина ли мислите, че така ще ни спрете? С цветове и с имена? Не може да ни спрете, защото не са важни цветовете и имената, а е важно съдържанието. Ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение, ще регистрирам нова партия – с друго име и с други цветове. Но ще бъде със същите граждански и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани".

Цялото решение на СГС - ТУК

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар