Петък, 24 Януари 2020
Събота, 07 Декември 2019 10:56

Стоян Мирчев: Бюджетът за 2020 г. няма да реши проблемите на хората

Моделът на ГЕРБ и Борисов е да всяват разделение. Не става дума само за ляво и дясно, а за село и град, за млади и стари, смята депутатът от БСП

„Бюджетът за 2020 г. няма да реши проблемите на хората. Продължава липсата на реформи. Няма решение на проблема с ниските  доходи на огромна част от българите. Всеки ден има протести, свързани със социални  проблеми  и ниски доходи. Здравната система продължава да не функционира, въпреки че бюджетът за здравеопазване расте“. Това заяви пред БНТ народният представител от  "БСП за България" Стоян Мирчев.

Той обясни, че алтернативният бюджет на БСП е предложил решение на голяма част от проблемите в страната. „Имахме редица мерки за повишаване пенсиите на възрастните хора, за решаване на демографската криза, за премахване на плоския данък“, припомни Мирчев. Социалистът разясни предложението на БСП  1/5 от данъците да остават в общините: „Това ще помогне за намаляване на неравенствата в общините. Разделението между регионите в България е толкова голямо, че младите хора се евакуират от по-бедните общини. В България това се случва с ужасяващи темпове“. Той даде пример с община Силистра, от която по думите му  напускат над 2 хиляди трудоспособни човека на година.

„Моделът на ГЕРБ и Борисов е да всяват разделение. Не става дума само за ляво и дясно, а за село и град, за млади и стари. Редица мерки  на БСП за подкрепа на младите бяха отхвърлени от управляващите с мотиви, че не са предложени мерки за възрастните. Когато предложихме минималната пенсия да стане 300 лв., ГЕРБ противопоставиха самите пенсионери един срещу друг“, каза  Мирчев.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Народният представител коментира, че ГЕРБ управлява негласно с подкрепата на ДПС: „Не е ли задкулисие това, което правят ДПС и ГЕРБ в последните 2 години- с постановления на Министерски съвет са раздадени над 1 млрд. лв. на общини на ГЕРБ и ДПС. ДПС привидно бяха против бюджета на ГЕРБ, но когато гласуваха с отрицателен вот, много малка част от тяхната  група  присъства в залата и по този начин мина бюджета на ГЕРБ“.

Относно промяната на субсидията от 1 на 8 лв. за глас, Мирчев заяви, че от ГЕРБ са подкрепили предложението на БСП, защото в противен случай  бюджетът е нямало да бъде приет. „БСП  открито заяви и защити своята позиция. Ние сме против партиите да се финансират от бизнеса. Държавата трябва да има отговорност към политическите партии, за да има плурализъм“, коментира Стоян Мирчев.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар