Сряда, 08 Юли 2020

Понеделник, 16 Декември 2019 10:49

Увеличение на жените в местната власт отчетоха от Обединението на жените-социалистки в БСП

Сред тях са Донка Михайлова – кмет на Троян, Любка Александрова – кмет на Левски и Соня Георгиева – кмет на Добричка община. Избраните жени – кметове на кметства са общо 56

Преминалата кампания на местни избори отчетоха членовете на НС на Обединението на жените-социалистки. Катя Николова, председател на обединението, очерта резултатите като добри и сподели постигнатото: "Общият брой избрани съветници от БСП в Местни избори 2019 г. е 1035, от които жените са 31,6%, като броя на избраните жени за съветнички се увеличава леко от 307 на 328 в сравнение с миналите Местни избори през 2015 година. Кметове на общини от БСП са Донка Михайлова-Троян, Любка Александрова-Левски и Соня Георгиева-Добричка община. Избраните жени – кметове на кметства са общо 56, като най-голям е техният брой в област Пловдив – 7".

Членовете на обединението споделиха добри практики от преминалите избори, но и своите тревоги относно провеждането на предизборната кампания, манипулирането на изборните резултати, високия процент на корпоративен вот, особено в малките общини, в които общината е един от малкото работодатели.  Избраните жени-социалистки за кметове на общини, на кметства и общинските съветнички  трябва да засилят своята роля в самоуправлението на общините, да бъдат активни и коректив при вземането на решения, около това се обединиха членовете на НС на ОЖС. Тяхната отговорност е голяма, коментира Катя Николова и пожела на всички представителки на БСП да бъдат  отговорни към  своите съграждани и да работят за силна  и отворена към хората  местната власт  през следващите четири години.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Заседанието, което бе последно за тази година взе решение и за стартиране на отчетно изборната кампания в Обединението. Събранията на общинските  и районните клубове ще се проведат в периода от 15. 01. до 15. 02. 2020 год., като на тях ще бъде направен  отчет за дейността им  в мандата, както и анализ на участието и резултатите от Местни избори 2019 г. Членовете на Обединението ще трябва да утвърдят и мерки за подобряване организационното състояние на общинските клубове, за разширяване на тяхното влияние и планиране на дейността им. Основен акцент ще е и активното включване на жените  при решаване на местните проблеми и равнопоставеността на половете; отваряне към симпатизанти и НПО, за решаване проблемите не само на жените и децата, но и на населението като цяло и активиране на контактите с женските организации от други политически партии.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар