Четвъртък, 06 Август 2020

Понеделник, 16 Декември 2019 15:14

Над 160 000 младежи не работят и не учат, 70% от работодателите се оплакват от липса на квалифицирани кадри

Проучване на БСК отчита известен песимизъм за бизнеса през 2020 г.

 

Над 160 000 младежи не работят и не учат в нашата страна. Това обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков при представяне на резултатите от проведеното онлайн допитване до членовете на камарата относно състоянието на бизнес средата и предприятията през изтичащата година, както и очакванията им за следващата година.

Близо 70% от запитаните твърдят, че основният проблем е липсата на квалифицирана работна ръка. Най-голям е недостигът на тесните специалисти у нас, въпреки че този показател намалява с 10 на сто, отбеляза Бранков и добави, че през тази година 73% посочват този проблем, през 2018 г. това са 81%, а през 2017 – 56%.

До този нов феномен се нареждат бюрокрацията, корупцията, качеството на образованието, липсата на доверие и негативизма спрямо бизнеса, гражданските протести, референдуми и натискът върху инвестиционни проекти, допълни председателят на БСК Радосвет Радев.

Въпреки това тазгодишното изследване, проведено сред 792 мениджъри на фирми, показва, че се подобрява оценката на фирмите за бизнес климата, спрямо миналата година, а самооценката за състоянието на предприятията е „слаб растеж, но по-скоро застой“.

Проучването отчита известен песимизъм за 2020 г., който в голяма степен се дължи на неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и дефицит на качествена работна ръка. Сериозни притеснения буди забавянето на глобалния растеж и очертаващата се нова икономическа криза, както и „позеленяването“ на Европейския парламент, предполагащо нова доза регулации в областта на околната среда.

18% смятат, че бизнес климатът у нас се е подобрил, 44%, че се е влошил, а 37% смятат, че той остава без промяна. Това показва ръст с 4% по отношение на оптимизма и намаляване с 5% оценката за влошаването му. Данните показват, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда, коментират от работодателската организация.

Проучването засяга и предложенията на държавата.

„Сред предложенията за нормативни промени през годината най-силно одобрение – 80 на сто, среща предложението за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три от болничните, 63% от анкетираните посрещат с одобрение улесняването на процедурите за привличане на работници от трети страни. По отношение на ускореното присъединяване на България към еврозоната е налице сериозно колебание – 41% подкрепят, 39% са против, а 20% се затрудняват да преценят какви са минусите и плюсовете от подобна постъпка“, посочи Радев и уточни, че колебанието е предизвикано от липсата на добра информираност, както и от призиви на други държави да запазят националната си валута.

Той обяви още, че почти половината от анкетираните отчитат ръст в обемите на продажбите/оборотите и на производство през настоящата година, но около 40% остават на нивата от предходната година. Всеки пети декларира спад по тези показатели. Достъпът до външни пазари остава сравнително непроменен спрямо 2018 г. По отношение на работните места, през тази година има слабо увеличение от 19% през 2018 г. на 21 % през тази. 55% от участвалите в допитването посочват, че са увеличи заплатите на своите служители, този процент миналата година е бил 39%.

Графики с резултати от проучването - ТУК

„Инвестициите в човешкия ресурс също се е увеличил и то над 4 пъти. 37% са посочили, че правят това за сметка на едва 8% през 2018 г.“, отчете Радев и добави, че като цяло задлъжнялостта намалява по отношение на кредити и лизинги, задължения към контрагенти, към държавата за осигуровки и за заплати.

Данните на БСК сочат, че най-високо е доверието на бизнеса към президента - 54% и към омбудсмана - 39%, а най-ниско – към Народното събрание – 85%, съдебната власт – 79%, МС – 69%,  НАП – 54%, КЗК – 50%, БАБХ – 48%, общинска администрация – 46%, КЕВР- 39%.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Нараства броят на неодобряването в промените на Наредба Н-18. От 7% през 2018 г. на 10% през тази година. 37% за сметка на 31% през 2018 г. се опасяват, че не знаят дали ще успеят да отговорят в срок на новите изисквания на Наредбата. 47% възнамеряват да се откажат от използването на касов апарат след 31.01.2020 г., което означава, че ще спрат да приемат плащания в брой.

Според председателят на БСК Радосвет Радев, не се очаква 2020  г. да бъде много по-различна от настоящата, но бизнесът е песимистично настроен и 63% от него очакват ръст в цените на суровините, 75% - увеличение на енергийните цени, а 65% - инфлация, 57% от допитаните очакват увеличение на фискалната тежест.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар