Петък, 10 Април 2020

Събота, 21 Декември 2019 15:06

Алексей Милер разкри подробности от договора между Русия и Украйна за транзит на газ

Ще има леко увеличение на транспортната тарифа, коментира украинският енергиен министър

Транзитът на газ през Украйна при установяване на конкурентна тарифа ще бъде 65 милиарда кубически метра през 2020 г. и 40 милиарда през 2021-2024 г., разкри ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, съобщава РИА Новсти.

"С Оператора на Газиранспортната система (ГТС) на Украйна" Газпром "ще подпише междуоператорско споразумение, а" Нафтогаз "от Украйна ще подпише договор за транспорт за резервиране на капацитета на украинската ГТС." Нафтогаз "ще действа като транзитен организатор, като по този начин ще поеме рисковете на преходния период," заяви Милер.

По думите му, страните могат да обмислят възможността за доставки на газ с ценообразуване въз основа на германския газов хъб NCG.

Европейската комисия в рамките на новото споразумение за газовото сътрудничество гарантира спазването на транзита със стандартите на ЕС, украинската страна - независимостта на регулатора, защитата на интересите на транзитния клиент, предвидимостта и икономическата приложимост на определянето на тарифите.

Тарифи и директни доставки

Пакетните споразумения не включват клауза за директни доставки на газ за Киев, въпреки че протоколът определя възможността за постигане на споразумение по този въпрос, отбеляза министърът на енергетиката и опазването на околната среда на Украйна Олексий Оржел. "Що се отнася тарифата, тя ще расте", потвърди украинския министър.

"Също така е важно да се има предвид, че имаме известно намаление на гарантираните обеми транспорт. Страните разбират, че тарифата трябва да се увеличи. Тоест, ще има леко увеличение на транспортната тарифа, окончателно то ще бъде определено от регулатора. Има ясно разбиране на страните", каза Оржел.

Претенциите на ищеца

Споразумението също предвижда отказ от нови искове, оттегляне на искове и плащане на около 2,9 милиарда долара по решение на Арбитражния съд в Стокхолм.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"В съответствие с протокола за газово сътрудничество "Газпром" и "Нафтогаз" ще подпишат споразумение за уреждане на взаимните вземания по съществуващи договори, като по този начин балансират интересите на страните", добави Милър. С Киев руската компания ще подпише споразумение за оттегляне на иска на антимонополния комитет на Украйна.

История на спора

От лятото на миналата година Русия и Украйна се опитаха да постигнат съгласие по редица газови въпроси, основният от които е транзитът на руски газ за  Европа след 2019 г., когато изтича настоящият договор. В същото време беше обсъдена и транзитната тема заедно с нерешените правни спорове на „Газпром” и „Нафтогаз” в Стокхолм и възможността за възобновяване на директните доставки на руски газ за Украйна.

Двете страни се съгласиха да подпишат до края на годината петгодишен договор за продължаване на транзита на синьо гориво през Украйна.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар