Вторник, 22 Септември 2020

Четвъртък, 26 Декември 2019 16:28

Може да забранят на украинските журналисти да цитират Путин

Според „Страна.ua”, такава формулировка означава, че украинските медии могат да публикуват само негативна информация за Русия и че конфликтът в Донбас може да бъде осветляван само от позицията на Киев

На журналистите, работещи в Украйна, може да забранят със закон да цитират президента на Руската федерация Владимир Путин. До този извод стигнаха украинските журналисти, запознавайки се с проекта на новия закон за медиите, съобщава ФАН.

Законопроектът, разработен от украинското министерство на културата, скоро ще бъде внесен за разглеждане в Радата. В документа има отделен раздел, посветен на ограничения, свързани със съобщаване на ставащото в Русия. Например, съгласно законопроекта, в Украйна бе бива да се разпространява информация, популяризираща работата на руските държавни институции, техните длъжностни лица и организациите в Руската федерация. Както пише „Страна.ua”, такава формулировка означава, че украинските медии могат да публикуват само негативна информация за Русия.

„Това означава, че не трябва, например, да се предават всякакви изявления на руските чиновници. Даже на Путин, ако той говори за постиженията на Русия (а той през цялото време говори само за тях)” – отбелязват украинските журналисти.

Освен това, ако законът бъде приет, в Украйна ще забранят разпространението на „недостоверни материали за въоръжена агресия”. Това означава, например, че конфликтът в Донбас може да бъде осветляван само от позицията на Киев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар