Петък, 07 Август 2020

Събота, 04 Януари 2020 15:28

24 500 прасета ще бъдат умъртвени заради чума в с. Никола Козлево

Всичките около 24 000 прасета в индустриалната ферма в с. Никола Козлево, където е констатирано огнище на Африканска чума по свинете (АЧС), ще бъдат умъртвени. Това бе съобщено на днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен

На него присъстваха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков, заместникът му д-р Цвятко Александров, директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига проф. Георги Георгиев, представители на Министерството на земеделието, горите и храните и други институции.

Прасетата ще бъдат умъртвени по хуманен начин, при спазване на нормативните изисквания. Мястото на загробване на труповете е съгласувано със съответните институциите, бе съобщено на заседанието.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Проф. Паскал Желязков изрази съжаление, че не могат да се приложат мерки по отделяне на заразените от болните прасета. По думите му няма яснота как заразата е проникнала във фермата и ще се търси причината за това.

Предполага се, че вирусът може да е пренесен в предприятието от гризачи.

Не се предвижда да бъдат съкратени около 70-те работници в индустриалната ферма, каза на заседанието неин представител.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в община Никола Козлево, както и десеткилометрова наблюдавана зона.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар