Вторник, 29 Септември 2020

Събота, 11 Януари 2020 14:24

Томислав Дончев: Арестът на Нено Димов предизвиква трус в правителството, но пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много къс

Ако бяха взети мерки през лятото, водната криза можеше да бъде избегната, смята вицепремиерът, но отбеляза, че правителството е разбрало за кризата, когато тя вече е била факт

 

"Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата и службите трябва да действат. Тук политически съображение не може да има, какви трусове и вибрации ще има“. Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев по повод ареста на министъра на околната среда Нено Димов.

"Действията на прокуратурата нямат политически характер, но имат политически последици", подчерта вицепремиерът.

Дали министър Аврамова трябва да подаде оставка заради водната криза, ще реши премиерът Борисов, каза още Дончев и добави: "Няма да коментирам министър Петя Аврамова. (…) Претенциите си към нея ще ги заявя лично, а не в ефир“.

Повод за неговото изявление бе изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след ареста на екоминистъра Нено Димов, че за водната криза в Перник отговорност носи и регионалното министерство, което е в ресора на Томислав Дончев.

"Тези разпри „кой е по-виновен“ не помагат, в момента е по-важно да се мобилизираме, за да разрешим кризата с водата в Перник“, коментира вицепремиерът изказването на своя колега Красимир Каракачанов.

Арестът на министър Нено Димов предизвиква трус в правителството, но „пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много къс“, а министрите нямат имунитет, само повече задължения, заяви Дончев, който не скри, че не му е било приятно да види какво се случва с колега, с когото до вчера са заседавали заедно.

"Ако бяха взети мерки през лятото, водната криза можеше да бъде избегната“, смята Дончев, но отбеляза, че правителството е разбрало за кризата, когато тя вече е била факт.

Томислав Дончев не е имал информация дали Нено Димов е разрешавал използването на вода от язовира за промишлени нужди. Процесът по контрол на язовирите завършва на бюрото на министър Ненов, но започва другаде и минава през дълга верига хора, които осигуряват данните, отбеляза Томислав Дончев.

Според него водният сектор е изключително сложен, тъй като в него са замесени 5-6 министерства.

Макар че отказа да коментира работата на регионалния министър Петя Аврамова, вицепремиерът разкри, че е имал остър разговор с нея и министър Нено Димов по повод на водната криза. 

„Имам критики как се управляват ВиК дружествата в страната“, каза Дончев. Той поднесе извиненията си на перничани за ситуацията, макар че отбеляза, че не се чувства персонално отговорен. 

снимка: БГНЕС, източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 11 Януари 2020 14:24
  Румен Радев: Ще внеса моите предложения за промени в Конституцията след избори

  Никога не съм снемал подкрепата си от г-жа Нинова, заяви президентът.

  Моите критики са към тези, които ни управляват неефективно. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам някой да се меси в моите дела. България е вече в криза - политическа, здравна, икономическа, но най-голяма е управленската. Управлението ежедневно ни тласка към безпътицата. Това заяви президентът Румен Радев след посещението си в БАН днес.

  Според държавния глава България пропада и става негативен герои в световното медийно пространство, губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Край с честни предсрочни избори, заяви президентът и подчерта, че е необходим дебат за нов обществен договор.

 • Събота, 11 Януари 2020 14:24
  Правителството на Борисов е предпоследно по доверие в ЕС

  Българите са най-недоволни в Европа от подкрепата, която получиха в кризата, показа европейско изследване на качеството на живот

 • Събота, 11 Януари 2020 14:24
  Президентът Румен Радев наложи вето върху част от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Създават се предпоставки за съмнение в честността на изборите

  Налагам вето върху част от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това каза в обръщение към народа президентът Румен Радев.

  „Уважаеми сънародници, трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласът на гражданското удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години“, посочидържавният глава.

Оставете коментар