Неделя, 29 Март 2020

Понеделник, 20 Януари 2020 12:02

Има риск от връщане към Голямата депресия, предупреди Кристалина Георгиева

Ръководителят на Международния валутен фонд предупреди, че глобалната икономика рискува връщане на Голямата депресия, водена от неравенството и нестабилността на финансовия сектор.

Според Георгиева, цитирана от The Guardian, подобна тенденция вече е в ход. Тя се позовава на сравнителен анализ на МВФ между глобалната икономика сега и ситуацията през 20-те години на миналия век, които завършиха с пазарен срив. 

Георгиева подчертава неравенството в заплащането: "Във Великобритания например най-богатите 10% от населението сега контролират колкото по-бедните 50% от него. Ситуацията е сходна и в останалите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие."

Други проблеми, които Георгиева посочва, включват засилването на търговския протекционизъм. Той допълнително допринася за увеличаването на несигурността на финансовите пазари и за социалната несигурност. "Ако трябва да определя един общ знаменател за предстоящото десетилетие, това би била увеличаващата се несигурност", каза Георгиева.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Тя уточнява, че новите теми като климатичните проблеми и засиления търговски протекционизъм означават, че следващите 10 години вероятно ще се характеризират със социални вълнения и нестабилност на финансовите пазари.

"Ако трябва да идентифицирам тема в началото на новото десетилетие, това ще бъде все по-голямато несигурност“, отбеляза директорът на МВФ. .

За все още бушуващите спорове между САЩ и Европа, Георгиева заявява, че "световната система за търговия се нуждае от значително надграждане".

По думите й достъпът на глобалните инвеститори до финансовите пазари на Индия и Китай през 90-те години на миналия век е спомогнал за това милиони души да бъдат изведени от състоянието на бедност.

източник: banker.bg

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар