Сряда, 15 Юли 2020

Събота, 25 Януари 2020 10:02

Българското национално радио навърши 85 години

Прникът за годишнината беше отменен

Българското национално радио навърши 85 години. 

25 януари 1935-та е датата, на която с указ на Цар Борис III осъществяваното дотогава на обществени начала радиоразпръскване става държавна собственост. 

По традиция годишнината се чества с тържествена церемония, на която биват връчвани и годишните награди на БНР "Сирак Скитник" - по артистичния псевдоним на първия директор Панайот Христов. В петък Управителният съвет на БНР обяви, че проявата ще бъде отложена с аргумента, че не е утвърден годишният бюджет на радиото за 2020 година. Като се извинява на всички участници и гости, ръководството на БНР пояснява, че поканите ще бъдат валидни, "за спектакъла, когато бъде насрочена нова дата за неговото провеждане", съобщават от БНР.

„Силно сме разтревожени от състоянието на медийната среда и медийната регулация в България. Както журналистическата гилдия, така и цялото ни общество с повишено внимание проследи избора на нов генерален директор на Българското национално радио от Съвета за електронни медии. Коментарите са много. Имаше и безпокойства, и възражения, изразени още при допускане и недопускане на определени кандидати от СЕМ”, се посочва с позиция на председателя на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Управителният съвет на СБЖ вече е взел решение да проведе през месец февруари т. г. широка и представителна обществена дискусия за свободата на словото и правата на журналистите. Защитата на тези два носещи демократични стълба са акцентите и в предложенията на СБЖ за законодателни промени, които са внесени за разглеждане в Комисията по културата и медиите в НС още през месец юни 2017 г., но и до днес не са придвижени, става ясно от позицията на СБЖ за случващото се в БНР.

Целият текст на позицията на СБЖ може да прочетете ТУК.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар