Сряда, 01 Април 2020

Събота, 25 Януари 2020 14:42

Евростат: Всеки трети българин не може да плаща сметките си навреме

Най-често проблемите са свързани с плащането на битовите сметки като отопление, електричество, вода, телефон и газ

Всеки трети българин не може да  плаща сметките си навреме. Данните са на Евростат, а ето и точният процент - 30.1 на сто от българите имат затруднения.

Най-често проблемите са свързани с плащането на битовите сметки като отопление, електричество, вода, телефон и газ. Къде обаче се нареждаме на картата на Европа. По този показател България заема второто място, като по-трудно се оправят само гърците. В съседна Румъния, например, процентът е около 14 на сто. На обратния полюс са Чехия и Нидерландия, където закъсненията са минимални.

„Хората трябва да познаваме разходите си. За целта е добре да ги записваме, дали в мобилно приложение на телефона, дали в excel-ска таблица, дори и в най-обикновен тефтер”, коментира пред Нова тв финансовият консултант Светослав Ковачев.

 „Те са различни – за този месец: 60 лева за ток дадох, 34 лева за кабелната, за GSM-а и за домашния телефон, а за лекарства – не ще питане, около 60 лева.  И сега – ако не са ми децата да дадат някой лев -  бабичката фалит”, сподели Павлинка.

Chart: Share of households that have been unable to pay utility bills (heating, electricity, gas, water, etc.) on time, due to financial difficulties

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 25 Януари 2020 14:42
  Корнелия Нинова: Не искаме битовите задължения да се опрощават, а да се отлагат

  Защо частните болници не са включени в общата система на здравеопазването в тази критична ситуация, попита тя. Тези болници получават от всички нас средства, подчерта председателят на БСП. 

  Не искаме задълженията да се опрощават, а да се отлагат. Такава мярка се прилага и в Европа. Това заяви в интревю по bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Тя уточни, че искането на левицата е за срока на извънредното положение и още един месец след това да бъдат отложени битовите сметки, тъй като хората няма да има доходи в този период. Нинова подчерта, че става дума за отлагане, а не за опрощаване като в този период БСП настоява да не се начисляват лихви по тези задължения.

  Нинова изрази задоволство за това, че управляващите са приели предложението на БСП да спрат да текат срокове по дела.

 • Събота, 25 Януари 2020 14:42
  Корнелия Нинова: Внесохме в парламента проект на решение за замразяване на битовите плащания

  Предложението на БСП е мярката да е за срок отсега до един месец след отмяна на извънредното положение

   

 • Събота, 25 Януари 2020 14:42
  Удължават срока за плащане на сметките за ток

  Водата ще се отчита от потребителите по телефон или онлайн

Оставете коментар