Вторник, 22 Септември 2020

Вторник, 28 Януари 2020 14:07

Проверяват 170 хил. души, които нито учат, нито работят

Ще са нужни около 90 000 души с висше образование - приоритетно в инженерните специалности, в IT-сектора, в сектор "Образование", медицински сестри. 64 000 души ще се търсят в професиите, които са свързани с по-ниска степен на квалификация

Пред Министреството на труда и социалната политика стои задачата да проучи 170 000 души на възраст между 15 и 29 години, които нито работят, нито учат. Това обявисоциалният министър Деница Сачева на 14-тата годишна среща на правителството с бизнеса.

През следващите два месеца предстои да разберем кои са тези хора, с какво се занимават, дали са в сивия сектор и какво може да направим за тях. Тази политика е нужна, тъй като заради липсата на информация за тези хора, търпим критика от Европейския съюз, обясни министърът.

Друга приоритетна област за годината са хората с увреждания. Има много такива, които биха искали да работят, но нямат информация. В тази връзка ще се задълбочи контактът на бюрата по труда да работят с работодателите.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

От почти 400 000 предприятия и компании в страната 20 процента ще търсят хора през следващата година, обяви социалният министър по време на срещата.

По данни на Агенцията по заетостта следващите 12 месеца на работодателите ще са нужни около 90 000 души, които са с висше образование - приоритетно в инженерните специалности, в IT-сектора, в сектор "Образование", медицински сестри. 64 000 души ще се търсят в професиите, които са свързани с по-ниска степен на квалификация. 

снимка: БГНЕС (Томислав Дончев, Деница Сачева, Владислав Горанов)

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар