Четвъртък, 01 Октомври 2020

Вторник, 28 Януари 2020 16:31

Димитър Данчев: Водната криза в Перник e последица от неадекватната политика и феодално-корупционните действия на правителството на Борисов

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ коментира и отсъствието на премиера от зала по време на дебатите на вота на недоверие миналата седмица

Водната криза в Перник, скандалите с вноса и нерегламентираното горене на отпадъци, както и опасните стойности на замърсяване на въздуха, са преки последици от неадекватната политика и феодално-корупционните действия на правителството на Бойко Борисов. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев.

„Тези действия са вредни за здравето на българите и е факт, че ако не бяхме предизвикали този вот, вероятно Нено Димов нямаше да бъде арестуван и нямаше да му бъдат повдигнати обвинения. Но е факт още, че нашите действия се подкрепят и от хората извън парламента и протестите са доказателства за това“, обясни той.

Според него водната криза в Перник е просто върхът на айсберга. „В последните години от управлението на ГЕРБ живеем от криза в криза. Очевидно е, че става въпрос за системна такава. Жалко е, че премиерът не си направи изводи от тези скандали и миналата седмица отново получихме оценка за страната ни – тя е последна по корупция“, уточни Данчев. Той поясни, че вотът на недоверие е парламентарен инструмент, с който БСП като опозиция, разполага за сваляне на правителството на Бойко Борисов, защото, според партията, очевидно то вреди на здравето на хората. Също така основна цел на всеки вот е в рамките на дебата по него да се чуят както критическите, така и алтернативните предложения за справяне с проблемите в дадения сектор, добави народният представител от ПГ на „БСП за България“.

Той отбеляза, че простата парламентарна математика показва, че БСП няма да спечели този вот. „За мен не в това е проблемът. Значително по-лошо е, че големите губещи отново ще се окажат българските граждани, защото очевидно премиерът няма политическата воля да реши проблемите в сектор „Околна среда и води“, коментира Димитър Данчев. По думите му премиерът прикрива министърът на регионалното развитие, който също има своите заслуги за водната криза в Перник. Очевидно е, обаче, че ВиК сектора не е бил сред любимците на премиера, добави депутатът. Димитър Данчев коментира и отсъствието на премиера от зала по време на дебатите на вота на недоверие миналата седмица.

„Винаги, когато се открива завод, газопровод, пътна отсечка и какво ли още не, премиерът Борисов винаги е там и реже лентичка. Понякога даже по няколко пъти за едно и също нещо. Когато, обаче се случи някаква криза или скандал в държавата, той заема ролята на жертва, на която все някой друг й е виновен. Затова не ме учуди, че премиерът не присъства на дебатите. Много пъти той доказа, че е само там, където може да си направи добър ПР. За съжаление, обаче, хората и бизнеса в Перник вече плащат цената на този ПР“, обясни той. „Дебатът по вота на недоверие за пълния провал на правителството на Борисов в областта на опазването на околната среда и водите преди всичко разкрива кой е виновникът за бушуващата криза в сектора и за мен това е управляващата партия ГЕРБ“, обобщи Димитър Данчев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар