Петък, 25 Септември 2020

Петък, 31 Януари 2020 17:07

ВМРО иска доброволци с право да арестуват

Цивилни доброволци с правомощие да арестуват. Това предлагат четирима депутати от ВМРО с проект за промяна в закона за МВР. Аргументът им е, че тези хора ще помагат на полицията при опазване на обществения ред. С поправките на практика се създава безконтролно звено от хора с полицейски правомощия. В проекта е записано само, че доброволците отговарят по общия ред за причинени от тях вреди при изпълнение на дейността им. Как точно ще работят трябва да определи с наредба вътрешният министър.

С начално образование

За да стане един гражданин доброволец трябва да има поне основно образование, предлагат четиримата вносители на проекта – Александър Сиди, Искрен Веселинов, Юлиян Ангелов и Йордан Йорданов. Друго изискване е да не е осъждани или глобяван за престъпление, да не е обвиняем и да е физически и психически здрав, да не е спортен хулиган или глобяван за подобни прояви. На доброволците се полага обучение, предвижда проектът.

Да предупреждават и арестуват

Доброволецът има право на охранителна дейност, за да опази обществения ред, записано е в закона. Освен обаче има правомощие да предупреждава "устно лице, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред".

Ако това не вразуми нарушителя, доброволецът може да пристъпи и към арест. Той има право да задържи всеки, който е извършил престъпление в охраняваната от него зона, уврежда чуждо имущество или създава опасност за други.

Доброволецът ще е длъжен веднага да информира полицията. При предаването на арестанта трябва да бъде съставен протокол, който съдържа личните данни на арестувания и арестуващия. По преценка на полицията, на задържания може да се направи медицински преглед.

Да не работят срещу държавата

От ВМРО са решили да се подсигурят срещу евентуални заговори срещу държавата. Със законопроекта се забранява на бъдещите доброволци дейност, насочена срещу "суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда". Използване на насилие също е забранено. Друга категорична забрана е зад доброволни формирования да се прикриват "тайни или военизирани структури".

Между две четения

Законопроектът на ВМРО е внесен между две четения на друг проект за промяна в Закона за МВР, предложен от правителството. Към депутатските предложения няма мотиви. Законът на Министерския съвет касае друга реформа. С него се обединяват в едно жандармерията и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Това не е единствената скандална поправка в този закон. Наскоро депутати от ГЕРБ внесоха промени, с които на новата дирекция се дава правомощие да охранява държавни служители. На практика така се създава подобна на НСО служба, но в МВР.

Източник: mediapool.bg

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар