Сряда, 03 Юни 2020

Събота, 01 Февруари 2020 08:18

Нинова за тайно внесения закон за БНБ: Високомерно, със самочувствие. Така не се прави политика

Борисов налага еднолична власт, която разгражда държавността, заяви лидерът на БСП в „Панорама”

Категорично заставаме зад президента. Това заяви в студиото на "Панорама" председателят на БСП Корнелия Нинова по повод изнесените от прокуратурата СРС записи, за които се смята, че има участие държавният глава.

Според Нинова от съдържанието на СРС личи, че няма никакво закононарушение.

„Оценяваме тази атака срещу президента като разрушаване на държавността, виждаме я като част от процес да се затвори устата на хора с различно мнение, хора, които критикуват, които смело изразяват своята позиция”, заяви председателят на БСП.

„Това е стил, модел на управление, последна фаза на властта, която се задържа чрез страх и репресии. Това е процес, в който се включват различни институции”, мотивира се тя.

Според Нинова тече процес, започнал преди години, първо с атака към опозиция. „Мои колеги бяха месеци наред проверявани - компроматни войни и т.н., мина през журналисти, които бяха уволнявани и им бяха изключвани микрофоните в Министерски съвет. Продължи през протестиращи, които бяха снимани, правят им се актове, като например протестиращите във Видин, месеци наред ги водят по районни управления на МВР на разпити за протести, за да се стигне онзи ден до обгазяването и най-накрая до най-високото равнище в държавата. Това е процес на сплашване, на отстраняване по някакъв начин на тези, които имат различно мнение, критикуват властта и имат смелостта да го изразят”, коментира Нинова.

По думите ѝ премиерът Борисов е изключил микрофоните в Министерски съвет, а актовете на протестиращите се правят от МВР.

Според Нинова акцията срещу Божков ще е успешна, ако завърши с осъдителна присъда. Ако се проточи в годините и завърши както досега, без краен резултат, значи не е била успешна, посочи председателят на левицата

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

За прекия избор на председател на БСП

Корнелия Нинова съобщи, че нейният заместник в БСП Кирил Добрев има номинации за кандидат-председател в предстоящите преки избори. Дали ще се кандидатира, той трябва да го обяви в края на февруари. Няма да допуснем едно толкава хубаво нещо като пряк избор на председател да го превърнем в разлом в партията, категорична бе Нинова.

Влизането в Еврозоната

БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната. Нинова обаче разкритикува тайно внесената  от Менда Стоянова поправка в Закона за БНБ, която предизвика обществено недоволство. „Високомерно, със самочувствие. Така не се прави политика. Този въпрос изисква съгласие”, каза лидерът на левицата.

„Менда Стоянова внесе предложение в последния момент, между първо и второ четене, тихомълком, без да е обсъждано и гласувано. След като се усети напрежение, решиха да поправят тази грешка и се внесе решение за предложение на парламента, с което да упълномощи правителството да преговаря при фиксирания курс. Така не се прави политика по въпрос, който е изключително важен за България и изисква съгласие“, обясни Нинова и продължи: „В един и същи ден българският парламент прие два взаимноизключващи се законодателни акта. Сутринта се реши да се упълномощи правителството да преговаря с фиксиран курс, а следобед се прие законът на Менда Стоянова, който дава свобода на преговорите. Затова се въздържахме.“

Управлението е в криза, калинките победиха професионализма

„Управлението е от криза в криза. Една криза още не е отминала – идва друга. Това е управление на задържането на властта на всяка цена, със страх и репресии. Управление с калинки, което ражда проблеми във всички сектори на държавата. Няма как това нещо да не свърши – това управление си отива“, заяви председателят на НС на БСП. За нея целта на БСП е да даде абсолютно друг поглед за бъдещето на България – друг модел и стил на управление, друга икономика – с ред и правила. Тя даде за пример различните начини за справяне с водната криза: „Поканихме всички проектанти, архитекти, хидроинженери, работили върху язовирите и пречиствателните станции в страната. Тези хора казаха, че никой от управлението не се е сетил да ги попита какво да се направи. На срещата те дадоха рецепта – 5 точки. Предложихме ги в парламента тези 5 точки и те бяха отхвърлени. Калинките победиха професионализма“.

Според нея Борисов налага еднолична власт, която разгражда държавността.

 

 

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар