Петък, 03 Април 2020

Понеделник, 03 Февруари 2020 11:57

Кирил Ананиев: Създадената организация за опазване на здравето на гражданите на летищата е изключително добра

„За да няма притеснения в българските граждани по отношение на коронавируса, реших лично да дойда на летището и да се запозная с организацията и координацията на органите", посочи Ананиев

Изключително добре е създадена организацията и координацията на летищата за опазването на здравето на гражданите. Това каза министърът на здравеопазването на брифинг на летище „София“, предаде Агенция „Фокус“.

„За да няма притеснения в българските граждани по отношение на коронавируса, реших лично да дойда на летището и да се запозная с организацията и координацията на органите, които имат отговорности по отношението на опазването на здравето на гражданите, които идват на територията на България.

Организацията и координацията е създадена изключително добре. На терен тук в момента са най-малко 10 души от здравните служби на Министерството на здравеопазването, както и съответните екипи на Гранична полиция, летищните власти и Агенция „Митници“.

Създадена е необходимата организацията и всяка от тези институции знае в каква ситуация се намесва в пропускателния процес на летище „София“, посочи Ананиев.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Всички пътници, минавайки към гишетата на летището, биват засечени от термокамерата, която определя точната температура на всеки един от пасажерите. По думите му когато температурата на пасажера е над 37 градуса, той се отвежда в стаичка и попълва анкетен лист. С него се установява състоянието му и дали има притеснения, болки, неразположения и др. Към анкетния лист има и една брошура. Там са описани действията, които пасажерът трябва да предприеме след това“, каза още министърът.

„Хората с температура се извеждат от летището през специална врата и там чака санитарен автомобил. На база на организацията, която сме създали с лечебните заведения, ако човек е заподозрян, че има някакви опасности от заболяване се отвежда в лечебно заведение, което сме определили . За София това е ВМА, за Варна – болница „Св. Марина, за Бургас – Областната болница“, допълни той.

Засега нямаме намерения да затваряме граници и да преустановяваме издаването на визи заради коронавируса, каза още министърът на здравеопазването.

„Не позволяваме да има контакт на тези, които сме заподозрели, че има нещо, със здравите хора, които се прибират от своите дестинации. Най-критичните полети са от Истанбул, Москва и Доха. От тези дестинации вчера пристигнаха различен брой хора от различни държави. Те преминаха през този контрол. Само един човек, кацнал във Варна, идва от един от островите на Китай. Той има температура от 37.1 градуса.

Това е ниска температура, но ни даде основания да го изолираме и да бъде под специално наблюдение в УМБАЛ „Св. Марина, посочи Ананиев.

По думите му вече има информация за двамата студенти във ВМА, които се завърнаха от Китай. Според министъра те нямат регистрирана температура или някакви отношения. „Те, както всички останали, които сме изолирали, остават под карантина 14 дни“, добави той.

„Всеки пътник с температура ще бъде задържан, защото трябва да се установи източникът на температурата. Още снощи бяха направени тестовете на двамата студенти във ВМА. Тестовете бяха отрицателни. Ще направим повторен контрол след на-острия период от 6-7 дни, за да сме сигурни, че няма възможност това да е коронавирус.

Всички пътници на летищата ще бъдат засечени при термокамера. На Терминал 1 камерата е монтирана и днес след малка координация със софтуера и още днес тя ще заработи. Независимо от това имаме безконтактно измерване на температурата с т. нар. пистолети“, допълни министърът.

„Във Варна в момента се синхронизира хардуерът и софтуерът и днес термокамерата ще заработи. В Бургас с дистанционен термометър се установява температурата. До петък ще получим 3 термокамери. Поръчали сме една за Варна, една за Бургас и една резервна за София. Това е възможно най-краткият срок.


В повечето държави организацията се прави в последния момент, тъй като получавахме непрекъсната информация от Световната здравна организация. Първоначалните сигнали не бяха притеснителни. В последствие те вдигаха нивото на опасност и в края на миналата седмица дадоха по-сериозния сигнал и повече от европейските държави направиха това, което и ние – поръчка на камери там, където няма, и предпазно облекло, което също ще пристигне тази седмица.

Дори да няма камера, тази камера от тип „пистолет“ установява всички случаи на температура. Тя не може да пропусне“, каза още Ананиев.

„Ще има мерки по отношение на влизането по море. Досега имаше регламент, според който 6 различни служби правеха проверки при акостиране на корабите. Досега здравният контрол беше последната институция. С последните промени първо влизат нашите органи, установяват какъв е здравният статус на екипажа и тогава влизат всички останали институции.

По сухоземните граници и малко по-трудно заради големия поток от хора. Там опасността е най-малка. Най-вече се влиза по въздух и по вода. Засега нямаме намерения да затваряме граници и преустановяване на издаването на визи“, допълни той.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар