Сряда, 03 Юни 2020

Понеделник, 03 Февруари 2020 16:02

До 21 март ще са ясни имената на кандидатите за лидер на БСП

Имената на кандидатите за лидер на БСП ще са окончателно ясни на 21 март. Това е срокът, до който червената ЦИК трябва да вземе решение за допускане до участие в избора на предложените от общинските и районните конференции кандидати.

Одобрените трябва да отговарят на условията от устава - да има не по-малко от 8 г. партиен стаж, от които поне 4 г. като член на национален орган на БСП, и да са подписали декларация по образец. Кандидатът за лидер трябва да притежава и висока професионална и политическа компетентност, ръководен и организационен опит, партийна и обществена приемливост.

Окончателният списък на кандидатите ще бъде обявен на партийния сайт, а от 26 март червените официално влизат в предизборна кампания. Самото гласуване ще е на 26 април, а за балотаж е предвидена датата 3 май.

До момента с най-много номицании е самата Корнелия Нинова. Ясни са и имената на около 10 номинирани от местните структури, но до момента категорично участието си в тях е заявил само Красимир Янков. Сред останалите са зам.-шефът на БСП Кирил Добрев, зам.-шефът на червената група Георги Свиленски, Костадин Паскалев, Валери Жаблянов, кмета на Перник Станислав Владимиров, Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов и др.

Предложенията за председател се правят от основните партийни организации, като се представят в общинските и районните съвети на БСП до 10 февруари, а след одобрение оттам ще постъпват и в червената ЦИК.

Централната комисия по провеждане на пряк вътрешнопартиен избор за председател на БСП заседава редовно всяка седмица от началото на 2020 година, съобщиха от партията. Вече има приета хронограма за провеждането на вота, както и са утвърдени образците на изборните книжа.

Начело на червената изборна комисия е Емил Войнов, който е член и на държавната ЦИК.

Източник: 24 часа

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар