Събота, 08 Август 2020

Сряда, 05 Февруари 2020 18:42

Румен Радев: За нас Япония е ключов партньор в региона на Източна Азия

За нас Япония е ключов партньор в региона на Източна Азия. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към представители на японския бизнес, предаде „Фокус“.

„Не само като обем на търговско-икономическо сътрудничество, но най-вече като перспектива, защото ние вече имаме японски инвестиции в България. Ние се радваме, че тези инвестиции са във високите технологии, производства с висока добавена стойност. Това е ценното за нас“, допълни той.

„Искам да се обърна към нашите японски приятели да използвате опита, който имат вече японски компании, инвестирали в България, за да се убедите, че България при доставя изключително предимства в сравнение с други централни източноевропейски държави, където японските инвестиции са доста повече като обем и като брой хора, ангажирани в съвместни предприятия. Но България при доставя своите предимства и като стратегическа локация, и като икономически възможности най-вече като качество на работната ръка и таланта на своите млади хора", подчерта Радев.

Миналата година отбелязахме важна тройна годишнина в отношенията между България и Япония, напомни президентът.

Радев допълни, че са отбелязани 110 години от първите контакти между България и Япония, 80 години от установяване на икономически отношения и 60 години от тяхното възстановяване.

„Радвам се днес да бъдем заедно държавни институции, едрият японски бизнес, българският бизнес в лицето на работодателски организации и образователните институции. Това са всички важни участници, които можем да дадем един нов силен импулс на развитието на българо-японските отношения. Аз съм щастлив, че в резултат на моето посещение в Япония в края на октомври миналата година за интронизацията на император Нарухито, с който имах честта да разговарям, както и срещата с министър-председателя и неговия екип, срещата ми с японски бизнес и посещенията ми в японски университети, още тогава се зароди тази идея да организираме такъв форум", каза още Радев.

„Трябва да гледаме на това събитие като една дългосрочна перспектива за развитието на нашите отношения, която да придобива не само икономически отношения, но има и образователни и културни измерения", допълни президентът.

Искам да се обърна и към българския бизнес да използва тази огромна възможност, защото сборният годишен оборот на дошлите японски компании и корпорации е на стойност над 390 милиарда долара годишно. Това каза още в обръщение към японския бизнес президентът Румен Радев.

„Това е за нас огромна възможност и аз се надявам на добро сътрудничество и коопериране, даже ако щете и повече агресивност от българска страна, за да развиваме нашето партньорство в тези така важни области, които посочих“, каза той.

„За мен е важно и образованието. Проектите, които се влагат там, защото без него, няма как да имаме високотехнологична икономика. Икономиката бъдещето. Аз съм впечатлен, миналата седмица бях на посещение техническия университет в Габрово. С много добри постижения и в областта на високите технологии, най-вече амбиции и затова аз подкрепям и българското образование. Поканил съм ги специално тук, за да видим какво заедно можем да правим, за да можем да влагаме в перспективни проекти“, допълни Радев.

„От миналата година в Япония влязоха в нова ера – Рейка, което преведено означава красива хармония. Аз се надявам, че нашите отношения между Япония и България, между нашите два народа, които имаме най-важното. Ние имаме доверие. Това е най-важното условие за правене на бизнес. Нашите отношения ще се развиват, така че тези красиви думи да намират реализация в успехите, които постигаме заедно“, каза още той.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Февруари 2020 18:42
  Румен Радев: Надявам се да не се превърнем в полицейска държава

  „Нaй-вaжнoтo e дa нямa пoлицeйcкo нacилиe“. Тoвa кaзa прeд БНР прeзидeнтът Румeн Рaдeв, кoйтo рaзгoвaря c грaждaни прeд cгрaдaтa нa "Дoндукoв" 2.

 • Сряда, 05 Февруари 2020 18:42
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Сряда, 05 Февруари 2020 18:42
  75 години от атомната бомба над Хирошима

  При бомбардировките загиват между 70-80 хил. души, а последствията са за поколения напред

Оставете коментар