Неделя, 07 Юни 2020

Сряда, 12 Февруари 2020 10:40

100 държави са шпионирани от тайните служби на САЩ и Германия

Тайните служби на Съединените щати и Западна Германия са шпионирали в продължение на години близо сто страни, предава Нова тв. Това се твърди в разследване на „Вашингтон пост” и германската телевизия ZDF. Шпионирането е ставало с помощта на швейцарска компания, специализирана в сигурността на комуникациите.

Компанията е купена тайно от ЦРУ през 1970 г. С помощта на продуктите на компанията, американските тайни служби са получавали достъп до информацията на правителства.

Съобщава се, че служители на разузнаването в САЩ и Федерална република Германия са създали швейцарска фирма „Crypto AG”, която след това е продавала продуктите си на над 100 страни. Тези клиенти не са знаели, че техните кодирани комуникации няма да са тайна за две от водещите сили на НАТО, разказва и БГНЕС.

Швейцарските власти заявиха, че са започнали разследване на твърденията, че производството на устройствата за криптиране е операция на ЦРУ и западногерманското разузнаване, което им е позволило да разбият кодовете на страните, използващи техните продукти.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Иран, Индия и Пакистан, заедно със страни в Латинска Америка и Ватикана, са посочени като клиенти на швейцарската компания.

Достъпът до комуникации в рамките на правителствата е помогнало на САЩ да придобият представа за глобалните събития, от кризата с заложници в Иран през 1979 г. до либийските атаки на берлинска дискотека през 1986 г. В медиите също така се съобщава, че „Crypto AG” е предоставял на Великобритания информация за военните операции на Аржентина по време на Фолклендска война.

Съветският съюз и Китай не са купували устройства за криптиране от „Crypto AG”

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар