Понеделник, 17 Февруари 2020

Сряда, 12 Февруари 2020 10:40

100 държави са шпионирани от тайните служби на САЩ и Германия

Тайните служби на Съединените щати и Западна Германия са шпионирали в продължение на години близо сто страни, предава Нова тв. Това се твърди в разследване на „Вашингтон пост” и германската телевизия ZDF. Шпионирането е ставало с помощта на швейцарска компания, специализирана в сигурността на комуникациите.

Компанията е купена тайно от ЦРУ през 1970 г. С помощта на продуктите на компанията, американските тайни служби са получавали достъп до информацията на правителства.

Съобщава се, че служители на разузнаването в САЩ и Федерална република Германия са създали швейцарска фирма „Crypto AG”, която след това е продавала продуктите си на над 100 страни. Тези клиенти не са знаели, че техните кодирани комуникации няма да са тайна за две от водещите сили на НАТО, разказва и БГНЕС.

Швейцарските власти заявиха, че са започнали разследване на твърденията, че производството на устройствата за криптиране е операция на ЦРУ и западногерманското разузнаване, което им е позволило да разбият кодовете на страните, използващи техните продукти.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Иран, Индия и Пакистан, заедно със страни в Латинска Америка и Ватикана, са посочени като клиенти на швейцарската компания.

Достъпът до комуникации в рамките на правителствата е помогнало на САЩ да придобият представа за глобалните събития, от кризата с заложници в Иран през 1979 г. до либийските атаки на берлинска дискотека през 1986 г. В медиите също така се съобщава, че „Crypto AG” е предоставял на Великобритания информация за военните операции на Аржентина по време на Фолклендска война.

Съветският съюз и Китай не са купували устройства за криптиране от „Crypto AG”

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Февруари 2020 10:40
  Тръмп и Ердоган обсъждат прекратяване на кризата с Идлиб

  "Победата на сирийския президент Башар Асад в провинция Идлиб, последен бастион на джихадистите и бунтовниците в Сирия, е неизбежна", заяви руският външен министър Сергей Лавров

 • Сряда, 12 Февруари 2020 10:40
  Д-р Николай Михайлов: Борисов е блясък на българската мизерия, феноменално постижение на нашето малодушие

  Това, което извършиха американците, е патетична глупост с възпитателна цел. Пъдят Русия от България и Миталов от САЩ. Точно толкова смешно, колкото и глупаво. Направиха го по американски грубо, но тъй да се каже, чистосърдечно. И с дълбоко съзнание за правота. Широко рекламираната „свобода“, с която започна българският преход, не прилича на себе си, не ухае на карамфил, а на сяра. В нещо (американците) заприличаха на СССР, в друго – на бардак. А това натъжава.

 • Сряда, 12 Февруари 2020 10:40
  Защо USA не случиха на лобисти?

  Лобистите са друга порода, друго племе, което няма нищо общо с истинския Народ – не го ли проумяват това? И как представителите на една велика страна позволяват на една шепа „ситуационни американофили“ да ги водят за носа? 

Оставете коментар