Вторник, 14 Юли 2020

Неделя, 23 Февруари 2020 09:45

Православната църква отбелязва Неделя Месопусна

На Месни Заговезни е последният ден, в който се яде месо преди великденските пости

От Месни заговезни започва 40-дневният Великденски пост, през който не може да се консумират храни от животински произход и да се пие алкохол. През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 2 март, понеделник, и продължава до 18 април 2020 г.

Според народната традиция вечерта на празника семейството се събира на трапезата и заговява. Обичайните гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо. Младите семейства посещават кумовете си и родителите на булката за вечеря, като им носят дарове.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирна Заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В този ден службата в църквите напомня за Страшния съд и Второто пришествие.

До Великден следват хранителни и духовни пости. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 23 Февруари 2020 09:45
  Ключът към рая – в красотата винаги присъства тъга...

  Добромир Банев за Петровден, за самонадеяността и за надеждата да намерим спасение

 • Неделя, 23 Февруари 2020 09:45
  „То целият свят е болен, синко. Едни от това, други от онова. Няма здрав човек на света. Гледаш, тялото желязно, а душата - гнила”

  Днес Православната църква отбелязва Възнесение Господне, отбелязвано в народната традиция като Спасовден. Какъв по-добър повод да си припомним разказа на Елин Пелин „Спасова могила”, откъс от който ви предлагаме

 • Неделя, 23 Февруари 2020 09:45
  Православният свят посрещна Възкресение Христово

  Православните християни у нас посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово! В този ден се сбъдват думите на Божия син, който предрекъл, че ще възкръсне на третия ден след смъртта си. Неговото Възкресение символизира победата над злото и смъртта.

  В София, пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ българският патриарх Неофит оглави пасхалното богослужение и поздрави българския народ с тържествено слово. Богослужението беше в съслужение със Западно- и средноевропейския митрополит Антоний.

  Главата на Българската православна църква поздрави вярващите с думите, че днес никой не бива да тъгува и скърби, трябва да забравим за тревогите и  изпитанията, защото посрещаме празника на празниците който възкресява в сърцата ни вярата, надеждата и любовта: „Макар и днес по Божие допущение, заедно с целия свят, и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и да скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата Пасхална радост защото тя е плод на вярата и на нашето общение в Светия дух и която извира от дълбините на сърцата ни“.

Оставете коментар