Неделя, 29 Март 2020

Неделя, 23 Февруари 2020 09:45

Православната църква отбелязва Неделя Месопусна

На Месни Заговезни е последният ден, в който се яде месо преди великденските пости

От Месни заговезни започва 40-дневният Великденски пост, през който не може да се консумират храни от животински произход и да се пие алкохол. През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 2 март, понеделник, и продължава до 18 април 2020 г.

Според народната традиция вечерта на празника семейството се събира на трапезата и заговява. Обичайните гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо. Младите семейства посещават кумовете си и родителите на булката за вечеря, като им носят дарове.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирна Заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В този ден службата в църквите напомня за Страшния съд и Второто пришествие.

До Великден следват хранителни и духовни пости. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар