Сряда, 08 Април 2020

Сряда, 26 Февруари 2020 10:45

Радев: Кипър е важен икономически и търговски партньор, добрите ни отношения предстои да се развиват

За мен е истинско удоволствие да видя събрани представители на българския и кипърския бизнес. Това е ясен знак, че добрите отношения предстои да се развиват. Нашата обща цел да задълбочим сътрудничеството в енергетиката, туризма и икономиката изглежда все по-постижимо. Кипър е наш важен икономически и търговски партньор. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на Българо-кипърски бизнес форум, предаде „Фокус“.

„Имаме устойчив ръст на двустранния стокообмен. Кипър заема 34-то място в нашия внос, това е далеч от потенциала на двете страни. Мисля, че този форум е важна стъпка в това да задълбочим сътрудничество, да повишим стокообмена и да гледаме към съвместното развитие на нови технологии”, каза още президентът.

„Ние приветстваме кипърския бизнес с добре дошъл в България. Надявам се, че този форум ще даде още по-добра представа за възможностите на България за съвместно производство и за разгръщане на нови проекти”, добави още той.

„Този форум може да даде нови перспективи и параметри в това направление. Може да предлагаме редица възможности в услугите, строителството, недвижимите имоти, селското стопанство, обработващата промишленост. В България бурно се развиват и ФинТек индустриите. България вече е водеща в региона на Източна Европа по брой компании и по същността на проектите, които се развиват. България изгражда устойчива стартъп екосистема и това се признава навсякъде”, посочи Радев.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Специално за туризма, където Кипър има важно постижение, българският бизнес може да се стреми за по-устройство присъствие в Кипър. Две важни неща могат да бъдат много важен лост за задълбочаването на нашето сътрудничество. Едното са отличните отношения на най-високо политическо ниво - на ниво президент, ниво правителство и на ниво парламент. Това е важно условие. Още едно важно условие това са традиционно добрите топли, приятелски връзки между двата народа. Знаете, че след 1974 г. България прие хиляди кипърски граждани. Тук те получиха възможност да завършат висшето си образование. Хиляди кипърци са с български дипломи”, допълни държавният глава.

„Искам да посъветван българския бизнес да се възползват от тези хора, защото те са активни, с най-добри спомени от България и говорят прекрасен български. Това е важен лост, който трябва да се използва.

Имаме 30 000 българска общност, която е прекрасно интегрирана във всички сфери в Кипър. Оптимист съм и се надявам, че със споразуменията и диалога ние имаме едно много по-успешно и ползотворна бъдеще в името на нашите народи”, завърши Румен Радев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар