Вторник, 31 Март 2020

Четвъртък, 05 Март 2020 09:57

Продължава напрежението заради мигрантите на гръцко-турската граница

Има шестима ранени бежанци или мигранти при ескалацията напрежението на гръцко-турската граница при Пазаркуле вчера. Единият от тях е починал, защото е бил ранен в областта на гърдите и починал в следствие на раните си, съобщава кореспондента на БНР Мариян Карагьозов, който се намира от турската страна на границата.

Днес в Одрин е дъждовно за разлика от вчера. За последните 24 часа и турските данни отбелязват, че около 5 хил. души са преминали турската граница, което бележи значителен спад в сравнение с пика на кризата.

Една голяма част от хората са струпани или в ничията зона, или от турската страна на границата, но в близост до границата, така че ако се чуе новина, че границата се отваря, да могат веднага да преминат.

Липсата на подходящи места за настаняване е един от най-големите проблеми. Хората спят или в някакви импровизирани лагери, палатки, направили са си нещо като укрития с найлони и одеяла, или в крайпътни бензиностанции и други запуснати сгради. Основните проблеми са свързани с липсата на достатъчно средства за покриване на санитарните им нужди. Най-вероятно се мият в джамиите.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Една голяма част от хората казват, че не искат да преминават незаконно, очакват границата да се отвори и да преминат легално. Силният отпор на гръцките гранични власти е една от причините – някои са били бити, на други са отнети документи, телефони, обувки и т.н.

Големият проблем е, че една огромна част от струпалите се там хора имат сравнително ниско образование. Те са израснали в една много по-различна среда и не много добре разбират как функционира западният свят. За тях понятия  като “граничен контрол“ и “визи“ са далечни.

За ситуацията от гръцката страна на границата свидетелства кореспондентът на БНР в Гърция Лъчезар Вълев.

В Кастаниес продължава засиленото полицейско и военно присъствие на граничния пункт. Той продължава да е затворен, както и порталът към ничията земя и браздата с Турция.

Снощният дъжд и влажното време може би са спомогнали за охлаждането на страстите. Последните официални данни, които бяха разпространени от гръцките власти показват, че за вчерашния ден е имало 11 ареста на мигранти, предимно от Афганистан.

Гръцките гранични власти са предотвратили 4600 опита за нелегално влизане. Общо тези опити от събота насам са над 2400, арестуваните са 231.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар