Сряда, 03 Юни 2020

Неделя, 08 Март 2020 18:02

Столична община отменя всички общински масови мероприятия

Йорданка Фандъкова свика заседание на софийския оперативен щаб по коронавируса

Във връзка с положителните резултати за корона вирус на четирима български граждани свиках заседание на софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в социалната мрежа.

До момента ситуацията в София е следната:

На този етап на територията на София няма регистрирани случаи на заразяване с COVID-19.

Столичните болници разполагат със свободни легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми, както и с достатъчно висококвалифициран медицински персонал и защитни средства.

Създаваме организация Втора градска многопрофилна болница да поема случаите на заразени с корона вирус, в случай, че такива бъдат регистрирани. За това осигуряваме нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници и Столичната регионална здравна инспекция.

Създадени са планове за действие в „Пирогов“, Александровска болница, Военномедицинска академия, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.

Съветите ни към софиянци:

Ако имате вирусни симптоми, обадете се на своя личен лекар по телефона, изпълнявайте стриктно неговите указания, като не предприемате посещение в медицински център.

Ако нямате личен лекар, моля, да се свържете по телефона със Столичната регионална здравна инспекция.

При предписана домашна карантина, задължително спазвайте указанията, които сте получили.

Важно е да запазим спокойствие, да се информираме от официални източници и бъдем дисциплинирани, като спазваме добра лична хигиена и ограничим социалните си контакти.

Действията, които предприемаме допълнително:

Допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите. С дезинфектанти се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция.

Детските градини работят със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвеждаме и допълнителна дезинфекция на детски градини и общински социални центрове.

Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще се дезинфекцират по 4 пъти на ден.

Препоръчваме всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат допълнителни мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия и се изпълняват стриктно указанията на министъра на здравеопазването за преустановяване на посещенията на културни мероприятия (кина, театри и др.) и провеждане на спортни състезания без публика.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. "Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски", каза премиерът.

  Започна първо присъствено заседание на МС след пандемията.

  След 15 юни остават само социалните мерки. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде  Агенция „Фокус“.

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски.

  „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските.

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  Шойгу покани американския военен министър да присъства на Парада на победата

  Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е поканил американския си колега Марк Еспер да присъства на Парада на победата, който тази година заради епидемията от коронавирус ще се проведе на 24 юни в Москва.

 • Неделя, 08 Март 2020 18:02
  22 нови случая на Covid-19 у нас, общо стават 2560

  Новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие са 22. Броят на лабораторно потвърдените случаи достигна 2560. Това съобщи доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб, предаде БНР.

Оставете коментар