Сряда, 03 Юни 2020

Петък, 13 Март 2020 13:32

Какви допълнителни мерки въвежда Столична община във връзка с извънредното положение

След заседанието на столичния оперативен щаб са предприети допълнителни мерки, координирани с националния щаб и министерството на здравеопазването, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БНТ.

Много е важна отговорността на всеки човек, защото от това зависи здравето на всички нас. Трябва да сме спокойни, но изключително отговорни и дисциплинирани, допълни кметът.

Извънредните мерки, които Столична община въвежда, са:

 • Затваряне на училищата за срок от една седмица, считано от понеделник. Това на практика означава удължаване на грипната ваканция, която е обявена в момента. Разговарях с министъра на образованието, който ме увери, че от понеделник ще може да се извършва онлайн обучение, според възможностите на всяко училище, допълни Фандъкова. Детските градини обаче продължават да работят.
 • Затваряне на публични места - галерии, кина, зали, всякакви клубове (детски, пенсионерки, увеселителни).
 • Разширяване дейността на социалния патронаж с възможност за доставяне по домовете на самотноживеещи възрастни хора на лекарства и хранителни продукти. В тази дейност ще се включат и доброволци от Столична община и БЧК, които са обучени.
 • Затваряне на всички периодични и временни пазари (Долни Богров, Малашевци и др.)
 • Максимално използване на възможностите за дистанционна или онлайн работа на служители.
 • Осигуряване и организиране на разяснителна кампания и допълнителна дезинфекция в ромските квартали.
 • Удължаване на засилените мерки за дезинфекция на всички пространства и институции.
 • Временно спиране на нощния градския транспорт.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 13 Март 2020 13:32
  По вариант 2 пишат зрелостниците днес на втората матура

  Върху вариант 2 ще пишат днес зрелостниците, които се явяват на втория задължителен държавен зрелостен изпит по избор.

  Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката, като той ще важи за всичките 13 учебни предмета, по които днес се явяват зрелостниците на втората матура.

 • Петък, 13 Март 2020 13:32
  Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. "Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски", каза премиерът.

  Започна първо присъствено заседание на МС след пандемията.

  След 15 юни остават само социалните мерки. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде  Агенция „Фокус“.

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски.

  „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските.

 • Петък, 13 Март 2020 13:32
  Шойгу покани американския военен министър да присъства на Парада на победата

  Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е поканил американския си колега Марк Еспер да присъства на Парада на победата, който тази година заради епидемията от коронавирус ще се проведе на 24 юни в Москва.

Оставете коментар