Четвъртък, 04 Юни 2020

Събота, 28 Март 2020 11:18

Проф. Тодор Кантарджиев: Не е време да се разпускаме и да отваряме кръчмите

Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите, казва директорът на Центъра за заразни и паразитни болести

„Мисля, че досега позабавихме нещата, защото както стана дума, тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките. И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. "Обикновено ни критикуват - че така безпланово. Напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и стъпките, които правим, гледаме да вземем най-добрите опити от държавите, които имат успех", допълни той.

„Винаги някои специалисти казват колко предпазват маските и болният да не разпространява. Ами здравият колко ще го предпази? Цял Китай носи маски - моето мнение е, че е хубаво да се носят, да се дезинфекцират ръцете също“, препоръчва проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му, има постепенно плавно увеличаване на болните и в момента сме на този етап, където трябва да внимаваме за няколко неща:

„Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха.

Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, щабът направи всичко възможно, министерството също, да стигнат до всички лекари опитът и инструктивните материали от Китай и това, което препоръчва СЗО. Всеки рентгенолог е наясно с ренгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано.

Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели“.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи. "Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център - на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират", допълни той.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Според него, ако стопанският живот замре и всички си останат вкъщи за 2-3 седмици, болните ще умрат в къщите, а тези, които имат нужда от друга медицинска помощ, ще умрат. Няма да имаме ток, вода. „И ще престане, няма да има разпространение. Но това едно цивилизовано общество не може да си го позволи и трябва тези, които могат да работят при спазване на правилата, трябва да се работи. Без работа - държава няма“, категоричен е проф. Кантарджиев.

Той заяви, че горе-долу на два дена имаме случай в нов областен град и повечето областни центрове вече са с циркулация на вируса и сега се очаква едно плавно увеличение на случаите, за да може да издържи здравната система.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев коментира, че отпускането идва, след като случаите започнат да намаляват, но отпускането не е разпищолване, защото, ако вземеш мерки и бавно се увеличава броят, то и по-бавно отмира.

„Ако пуснеш всеки да си прави каквото иска, да се събират на фиести, на шествия, на работещи кръчми, за два месеца ще измрат и ще се разболеят много хора и след месец вече няма да има циркулация“, категоричен е той.

"Когато казваш, че един тест е бърз, това не значи той да се провежда само за няколко минути, а трябва да казваш този тест в коя фаза на инфекцията е меродавен. Всичко, което е за доказване, това са директните тестове, където се доказва вирусът в носоглътката", каза професорът.

Той обясни, че правилното, когато се взима материал, е той да се взима много дълбоко от носа и от гърлото. "Когато тези два тампона се поставят в транспортна среда от 2 милилитра и много добре се разтъркат, така че да падне слузта, това е материалът за генетичното изследване, което се прави - PCR за доказване на РНК. Освен това има бързи тестове, които са много по-надеждни, когато този тампон, материалът се изследва имунологично и се доказва антиген на вируса. Това в началото на проявеното заболяване може да се докаже", заяви Кантарджиев.

И допълни: "На четвъртия ден след контакта с вируса започва заболяването и от началото на проявите на симптомите след 7 или 10 дена може да ги имаш антитела. Тестът с пръстчето доказва антитела, дали вече си преболедувал или дали си бил в контакт с вируса отпреди 7-10 дена".

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 28 Март 2020 11:18
  Ани Алашка: Кантарджиев ни изкара вкупом психопати, които не си пият лекарствата

  Това е проф. д-р Тодор Кантарджиев. Не знам на този как изобщо му е хрумнало да се занимава с медицина, след като изначално, в чисто човешки план, няма нищо общо с тази хуманна професия. За мен това е един явен фашизоид, който не би имал нищо против да възстановят концлагерите и там да въвежда "медицински ред".

 • Събота, 28 Март 2020 11:18
  Нагъл Мутафчийски за “Яко ще измрат”: Стига махленски истории!

  Журналисти се скараха на последния брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса.

 • Събота, 28 Март 2020 11:18
  След 100 дни: Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб

  Това обяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че Щабът си е свършил перфектно работата

  Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните за заразените ще бъдат обявявани на информационния сайт, предаде Нова телевизия.

  "Това непрестанно включване на Щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот. Това е добре за финансите, икономиката, но и за психичното здраве на хората", добави Борисов.

  "Днес стават 100 дни, откакто издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб", припомни премиерът и благодари на всички българи, че са спазвали мерките на Щаба.

Оставете коментар