Събота, 06 Юни 2020

Събота, 04 Април 2020 14:35

СЗО с ново мнение: Носете маски и не отменяйте извънредното положение!

Има опасност от засилване на пандемията, предупреди генералният директор на СЗО

 

Бързото вдигане на ограниченията, въведени от страните във връзка с коронавируса, може да доведе до засилването на пандемията и до предизвикване на сериозни икономически загуби. За това предупреди снощи на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той съобщи още, че според постъпилата в СЗО информация броят на заразилите се с коронавирус в света надхвърли един милион, а броят на починалите вече е над 40 хиляди.

Световната здравна организация (СЗО) промени и мнението си по отношение носенето на предпазните маски и вече подкрепя инициативите на правителствата да изискват или да насърчават носенето на маски на обществени места.

След като от началото на епидемията СЗО постоянно повтаряше, че само болните трябва да ги носят, сега здравната организация съветва хирургическите маски да бъдат запазени за здравните специалисти, а обикновените хора да използват предимно платнени или импровизирани маски.

Промяната в СЗО се случва след проучване на нови научни изследвания, които показват положителния ефект от носенето на маски за превенция разпространяването на коронавируса. Наред с това повечето правителства в Европа изискват от хората да са с маски на публични места.

Според д-р Майкъл Райън - ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО, се отчита, че използването на маски, импровизирани и платнени, на публични места може да помогне в цялостния отговор срещу разпространението на вируса.

„Ние ще подкрепим правителствата, които желаят да прибегнат към този подход за използване на маски и които включат тази част от всеобхватната стратегия за контрол на това заболяване“, обяви експертът.

Като цялостна стратегия СЗО призовава за мерки като насърчаване редовното миене на ръце, физическа дистанция, бързо извършване на тестове и карантина за тези, които са заразени.

СЗО отдавна има притеснения относно насърчаването масово да се носят маски заради недостига на така ценния консуматив в световен мащаб. Райън подчерта, че хирургическите и медицински маски, и маски като N95, са за здравните системи и трябва да са приоритет на фронтовата линия срещу коронавируса.

Обрат и в поведението на американците

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ вече препоръчаха на американците да носят маски или да си покриват лицата на обществени места, където други мерки за социална дистанция се прилагат трудно, например в хранителните магазини, аптеките и обществения транспорт.

Съветът идва след като Щатите отбелязаха рекорд по заболели от Ковид-19 и се наредих на седмо място по смъртност в света.

Последни данни на Университет "Джон Хопкинс" показват 1 131 713 случая на регистрирани с коронавирус,  59 884 починали и 233 591 оздравели.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар