Петък, 18 Септември 2020

Сряда, 08 Април 2020 13:42

Продължават да растат опашките от безработни пред Бюрата по труда

Министър Сачева: Близо 10 хиляди са намерили работа от началото на извънредното положение

 

В цялата страна продължават да нарастват опашките от чакащи за регистрация в Бюрата по труда.  По статистика на Министерството на труда и социалната политика от началото на извънредното положение над 40 000 души са загубили работните си места.

В Бюрата по труда до момента са регистрирани 61 644 лица, търсещи работа – такива, които са загубили работата си в България, както и такива, които са се върнали от чужбина, съобщи на извънреден брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По данни на социалното министерство, 32 041 души са подали заявления за парично обезщетение за безработица, а 9 830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение до момента.

П повод дългите опашки пред Бюрата по труда министърът коментира, че до този момент само за последните 20 работни дни са обработени над 103 хиляди различни заявления, сред които и такива, в които хората се разписват за различни срокове по обезщетения.

„Всички срокове автоматично се удължават до края на извънредното положение, така че хората, които са регистрирани като безработни, така и тези, които ползват различни видове социални помощи, както и такива с изтичащи срокове в ТЕЛК и НЕЛК се удължават автоматично до края на извънредното положение“, съобщи Сачева.

Тя уточни, че не е нужно тези хора да идват в нито една от службите на МТСП. По думите ѝ, средно дневно в Бюрата по труда се обслужват около 4 хиляди души и трябва да се прояви разбиране към извънредното натоварване, на което са подложени.

Във всички областни градове ще бъдат изпратени и служители на полицията, за да помагат в реда по време на опашките. Открити са и в много от областните градове и допълнителни офиси.

Безработните могат да ползват и различни видове консултации и услуги по издаване на документи.

В момента в Бюрата по труда се подават и заявления за обезщетения към НОИ, за да може всичко да е на едно гише.

Онлайн подаване на документи

Всички документи в Бюрата по труда могат да се подават и онлайн, и по пощата, като се свалят първо от сайта на МТСП.

„Имаме възможност за служебен контрол на данните в заявлението. Затова молим всички да не идват на място“, призова Сачева.

Към момента отпуснатите обезщетения от НОИ са 15 404, средният им размер е около 650 лв. Все още броят на хората, които използват електронни услуги е малък – под 3%.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от други работодатели, като наемането на втори трудов договор не изисква разрешение от първия работодател.

Всички, които се включат в работата в селското стопанство, могат да получават едновременно и обезщетения, и заплати в селското стопанство, уточни министър Сачева.

Договорите за периода на извънредното положение не е нужно да са еднодневни, могат да са с различни срокове, а земеделските производители ще подават динамично и активно всички свободни работни места. Но не можем да задължим насила хората да работят в селското стопанство, но сме направили всичко, за да ги насърчим, допълни Сачева.

По отношение на мярката 60/40, насочена в помощ на работодателите,  до вчера 873 са заявленията за 12 455 работници и служители. Фирмите, които искат помощ, са предимно микро- и малки предприятия, предимно в секторите ресторантьорство, хотелиерство, преработваща промишленост, мебели.

Във връзка с натоварения режим на работа и това че са на първа линия, срещайки се с много хора, всички служители на Бюрата по труда, Инспекцията по труда и социалните работници ще получат допълнителни възнаграждения, уточни министър Сачева и допълни, че в рамките на социалното министерство допълнителни възнаграждения няма да има.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар