Петък, 05 Юни 2020

Вторник, 14 Април 2020 14:15

Явор Божанков: Пазарите трябва да продължат да работят

Управляващите повече от десетилетие не помагат на българските производители, а сегашното им решение е популизъм, заяви депутатът от БСП

„Като идея подкрепяме решението на правителството за подпомагане на българските производители, но съдържанието му ни насочва към извода, че става дума за популизъм. Постановлението на МС цели да задължи търговските вериги просто да определят едно място за български стоки – това не е проблемът. Какви условия ще поставят търговските вериги – проблемът на българския малък производител е, че той не може да изпълни тези високи изисквания. Затова, в момент на криза, това няма да проработи“. Това каза Явор Божанков, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред радио „Фокус“.

„В България почти всички големи вериги са чужди и те работят с глобални европейски производители с огромен мащаб. Тук повече от десетилетие не е водена никакви политика от страна на държавата. В един момент, по време на криза, управляващите се опитват да поправят повтаряни от повече от десетилетие грешки и това ще доведе до безумни резултати. Това, което сега се прави, е на парче и не е добре обмислено. Управлението няма такъв капацитет за няколко дни да реши тези проблеми“, добави Божанков.

Той припомни, че политиката за подкрепа на българските производители е политика на БСП от години. По неговите думи левицата е  предлагала неща като намаляване на ДДС на храните, слагане на таван на земеделските субсидии, пренасочване на политиката към малкия производител – предложения, отхвърлени от управляващите през годините, но в момент на криза, оказали се изключително важни.

„Изненадан съм от политиката, която управляващите водят – от една страна казват, че е важен малкият земеделски производител, от друга страна затварят пазарите и след това се чудят как да ги спасяват. Точно пазарите са мястото на малкия производител – така той стига до крайния потребител. В по-голямата си част тези пазари са общински и е напълно изпълнима политика да бъдат спрени или отложени плащания по наеми, т.е. много лесно те да бъдат подпомогнати, но тази линия на действие беше зачеркната от управляващите“, каза още Божанков.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Според народния представител от левицата е нелогично решението да се оставят търговските вериги и църквите да работят по празниците, но да се затворят пазарите и тържищата, при положение че те са на открито и е много лесно могат да се въведат мерки за безопасност там.

„Управляващите ограничиха една от основните възможности да бъде реализирана бързоразвалящата се стока и предложиха екстравагантната идея държавата да я изкупува за целите на социалния патронаж. Благородно, но съвсем неработещо. От друга страна, част от предложенията на ВМРО са наши предложения от години“, отбеляза още той.

Според Божанков в момента е възможно да бъдат насърчавани земеделските производители като  един от механизмите за това е пазарите да продължат да работят. „Производителите могат да бъдат освободени от наеми и разходи, които им тежат. Колкото се отнася до субсидии в земеделието – това е наше основно предложение в сектора от 2017 г. Тогава предложихме да се сложи таван на субсидиите, защото те отиваха основно за едри производители и те да се пренасочат към малкия производител и животновъдите“, добави социалистът.

„Кризата е една възможност управляващите да осъзнаят своите грешки и пропуски. Държавата в този момент трябва да преосмисли своите политики и да се осъзнае, че не може да се разчита само на внос на зеленчуци, при положение че имаме толкова добро производство. Десетилетия български производители бяха игнорирани от държавата и те едва оцеляваха“, каза Явор Божанков в заключение и увери, че всяка разумна законодателна промяна в подкрепа на малкия производител в България ще бъде подкрепена от парламентарната група на БСП.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар